Ağız Diş Sağlığına Zarar Veren 10 Alışkanlık

Ağız Diş Sağlığına Zarar Veren 10 Alışkanlık

Ağız Diş Sağlığına Zarar Veren 10 Alışkanlık

Ağız Diş Sağlığına Zarar Veren 10 Alışkanlık

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlık durumumuzun önemli bir parçasıdır. Ancak, günlük yaşamda farkında olmadan yaptığımız bazı alışkanlıklar, dişlerimize ve diş etlerimize ciddi zararlar verebilir. Bu yazıda, ağız ve diş sağlığına zarar veren 10 alışkanlık neler ele alarak, bu alışkanlıklardan nasıl kaçınabileceğimizi ve ağız sağlığımızı nasıl koruyabileceğimizi keşfedeceğiz. Sağlıklı bir gülüş için nelerden uzak durmamız gerektiğine bir göz atalım.

Çok Sert Fırçalamak

sert fircalama Agiz Dis Sagligina Zarar Veren 10 Aliskanlik Bahadir Ugur Aylikci Dr ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani invisalign uzmani invisalign provider

Çok sert diş fırçaları kullanmak ve fazla bastırarak fırçalamak diş minesine kalıcı zararlar verebilir ve dişeti çekilmelerine neden olabilir. Bu defektler diş sızlamasını ve çürükleri tetikler. Yumuşak bir diş fırçası kullanarak, nazikçe, yuvarlak hareketlerle fırçalama yapın. Diş fırçası alırken küçük başlı olanların küçük ağızlar için daha rahat olacağını unutmayın. Ayrıca en arka dişlere daha rahat ulaşabilmek için uzun ve esnek saplı olanları seçebilirsiniz.

Yanlış Diş Macunu Seçimi

Özellikle beyazlatıcı olarak tanıtılan macunlar dişleri aşındırarak zarar verirler. Mineyi aşındıran her şey dişeti çekilmesine neden olabilir. Bu nedenle hekiminiz tarafından önerilmeyen beyazlatıcı macunlardan uzak durun!

Ağız Diş Sağlığına Zarar Veren 10 Alışkanlık

Günlük Bakım Rutininizde Diş İpini Kullanmamak

Dis ipi Bahadir Ugur Aylikci Dis eti uzmani periodontoloji uzmani uzman dr ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani

24 saat boyunca temizlenmeyen diş plaklarında çürük ve dişeti hastalıklarına neden olan bakteriler ürer. Diş aralarında biriken plağın kaldırılabilmesi ise sadece diş ipi ile mümkündür. Yani her gün bir kere diş ipi kullanmak ağız diş sağlığımız için zorunluluktur.

Çok Fazla Asitli İçecek Tüketmek

Günlük diyette düzenli olarak asitli içecekler tüketirseniz, içeriğindeki asit bir süre sonra dişlerinizi aşındıracak boyuta gelir. Asitli içecek miktarını mümkün olduğunca azaltın,  tükettiğiniz de ise dişlerle teması azaltmak için mutlaka pipet kullanın ve ardından en kısa zamanda dişlerinizi fırçalayın.

Soguk Su Dis Teli Agrinizi Azaltacak 10 Ipucu Dr ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani invisalign uzmani invisalign teen provider

Boyar Gıdalardan Fazla Miktarda Tüketmek

Dr. Ozlem Aylikci Drozlemorto Gulus Tasarim Uzmani dr. Bahadir Ugur Aylikci Dis beyazlatma Bleaching Boyar Gidalar

Diş minesi sünger gibidir. Bir bardak ve ya tabakta beklediğinde leke bırakan gıdalar zaman içinde dişlerinizde de leke bırakacaktır. Peki nedir bu boyar gıdalar? Çay, kahve, kola, köri sosu, soya sosu, kırmızı şarap, meyve suları, sigara vb…. Bunlar zamanla dişler üzerinde sarıdan kahverengiye değişen bir renk bırakırlar. Dişlerinizde bu tip lekeler varsa kesinlikle beyazlatıcı macunlardan uzak durmalısınız. Diş hekiminize başvurarak mine aşınması olmadan temizletmeniz mümkün.

Sık Sık Atıştırmak

Her yemekten sonra, özellikle şekerli ve nişastalı yiyeceklerden sonra, ağızda normal olarak bulunan bakteriler kalan yiyecek artıklarını sindirmek için asit üretirler. Bu asitler dişe de zarar vererek çürük oluşumuna neden olur. Bu nedenle çok sık atıştırma yapmamak ve her yemekten sonra dişleri fırçalamak çok önemlidir. Sizinle iki küçük sır paylaşacağım: Yemeklerle birlikte ya da yemeklerden sonra elma, havuç gibi sert meyve ve sebzeler tüketirseniz dişlerinizdeki plaklar ve yemek artıkları doğal olarak temizlenecektir. Yine yemekten sonra şekersiz sakız çiğnerseniz, tükürük miktarınız artar ve çürüklerden korunmanız için katkı sağlar.

Boyar Gida Bahadir Ugur Aylikci Dr ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani invisalign uzmani invisalign provider invisalign teen provider

ÖNEMLİ NOT:

Braketli hastalarım bu iki madde sizin için geçerli değil!!! Sakın yapmayınnnnnn….

Dişleri Açacak Olarak Kullanmak

Disle sise acmak Bahadir Ugur Aylikci Dr ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani invisalign uzmani invisalign provider invisalign teen provider

Dişlerinizi kullanarak paketleri açmak, düğüm açmak, fıstık kabuğu açmak, fındık kırmak….vb bir sürü durumda dişlerinizi kesici alet gibi kullanmak mine çatlaklarına ve kırılmalarına neden olabilir. Var olan dolgulara, kaplamalara veeee BRAKETLERE zarar verir!!! Bitmedi; buz, donmuş şekerler ya da sert şekerlerin çiğnenmesi de risklidir.

Problemleri Görmezden Gelmek

Kanayan dişetleri ve geçmeyen kötü ağız kokusu dişeti hastalığını işaret eder. Kötü ağız kokusuyla baş etmek için bol su içmeli ve dişlerinizle birlikte dilinizi de fırçalayarak ağızdaki bakterileri uzaklaştırmalısınız. Her gün diş fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Dişeti kanaması düzenli fırçalamaya rağmen geçmiyorsa diş hekiminize başvurmalısınız.

dis sikmadan kurtulunn ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani invisalign uzmani Bahadir ugur aylikci periodontoloji uzmani dis eti uzmani

Diş Hekimine Gitmekten Kaçınmak

Yılda iki kez diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Ama bazı durumlarda her üç ayda bir diş hekimi kontrolü gerekebilir. Diş hekiminizin önerdiği sıklıkta kontrollere gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Dudakları İhmal Etmek

Diş sağlığınıza her ne kadar dikkat etseniz de, kuru ve çatlak dudaklar arasında gülümsemeniz yeterince parlamayacaktır. Dudak derisi vücudun diğer bölgelerine göre daha incedir, nem kaybına, çevresel etkenlere ve yaşla meydana gelen değişikliklere hassastır. Günlük kullanacağınız nemlendirici bir dudak kremi, dudaklarınızın yumuşak ve bakımlı olması için yeterli olacaktır.

Sosyal Medya Hesaplarımızdan Bizi Takip Edin

Yazımızı Puanlayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Yazıyı Paylaşın

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
WhatsApp
Reddit
VK
OK
Print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzm. Dr.
Özlem Aylıkcı

DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

Bizi Takip Edin

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.