ÇENE EKLEMİ İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY (2)
EKLEM PROBLEMLERİ YEMEK YEMEYİ NASIL ETKİLER?
Eklem problemleri yemek yemeyi zor ve ağrılı hale getirebilir. O nedenle eklem probleminiz varsa daha yumuşak gıdalara yönelmek iyi bir fikir olabilir. Çok sert ve yapışkan gıdalar ağrılarınızı şiddetlendirebilir.
Eğer eklem ağrılarınız ağzınızı açmanızı engelliyorsa sandöviç ve burger gibi büyük yiyecekleri ısırmak zor olacaktır. Bu durumda yiyeceği küçük parçalara bölmek size yardımcı olur.
Buraya işinize yarayacak bir de beslenme önerisi sıkıştırmak istiyorum: Omega 3 den zengin balıklara ve koyu yeşil yapraklı, lifli sebzelere sofranızda ne kadar çok yer verirseniz ağrılarınız o kadar hafiflerJ Bol vitaminli besinlere ağırlık vermelisiniz, özellikle magnezyum, C vitamini ve E vitamini eksiklikleri eklem problemlerini şiddetlendirebilir.
UYKU ALIŞKANLIKLARIM EKLEM PROBLEMİMİ ETKİLER Mİ?
Aslında eklem problemleriniz uyku pozisyonunuzdan etkilenir. Mesela yüz üstü uyuyorsanız çeneniz uygunsuz bir pozisyonda kalarak ekleme fazladan yük iletebilir. Bu yüzden gece sırt üstü uyumak eklem ağrılarınızı rahatlatır.
Eğer geceleri diş sıkma alışkanlığınız varsa ortodontistinize bilgisiniz vermelisiniz. Gece plağı kullanmanız gerekebilir.
NE ZAMAN İLAÇLARDAN YARDIM ALMALIYIM?
Çok sık tekrarlayan baş ve kulak ağrılarınız, geçmeyen çene ağrılarınız varsa, çene ekleminizden ses geliyorsa, çeneniz öne, arkaya, sağa, sola hareket ettirmekte zorlanıyorsanız, çiğneme ya da yutkunmada zorluk yaşıyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız. Çene kilitlenmesi yaşadıysanız derhal müdahale edilmesi gerekir.
EKLEM HASTALIKLARI NE ZAMAN CİDDİDİR?
Başlangıçta eklem hastalıkları bir miktar rahatsız edicidir ancak tedavi edilmezse geçmeyen ağrılar, uyku bozuklukları ve uykusuzluk gibi durumlara neden olabilir. Ayrıca yemek yemek çok ağrılı hale gelebilir bu da beslenme bozukluklarına neden olabilir. Şiddetli baş ağrıları, kulak ağrıları, boyun ve omuz ağrıları hayat kalitenezi düşürebilir.
ÇENE EKLEMİ HASTALIKLARI DUYMAYI ETKİLER Mİ?
Çene eklemi hastalıkları kulak çınlaması ve kulak ağrılarına neden olabilir. Ancak tedavi edilmezse bu durum işitme kaybına kadar ilerleyebilir. Kulak çene eklemine yakınlığından dolayı, eklem bölgesindeki enflmasyonlardan kolayca etkilenir. Enflamasyon östaki borularının tıkanmasına ve kulaklarınızı tıkalı ve ağrılı hissetmenize neden olur.
Çene eklemi bölgesindeki enflamasyon aynı zamanda duyma ile ilgili kulak sinirlerini de etkileyebilir.
Bazı hastalarda çene eklemi kaynaklı kulak problemlerinin teşhisi zordur. Kaynağı belirlenemeyen kulak ağrıları ya da duyma azalması yaşıyorsanız bir diş hekimi ya da ortodontiste görünmenizde yarar var.
ÇENE EKLEMİ HASTALIKLARI NE KADAR SÜRER?
Çene eklemi hastalılarının süresi kişiden kişiye değişir. Örneğin bir eklem hasarı oluştuğu tespit edildiğinde ve tedavi uygulandığında, birkaç hafta sonra belirtiler azalabilir. Bazı durumlarda ise, özellikle teşhis geciktiğinde, ağrı yıllarca devam edebilir. Çene eklemi hastalılarına işaret eden belirtilerden bir ya da bir kaçı sizde varsa, doğru tanı için bir uzmana danışmalısınız. Böylece en kısa sürede probleminiz teşhis edilip rahatlamanız sağlanabilir.