Invisalign Şeffaf Plaklar Nedir?
İnvisalign Şeffaf Plakları Saklamanız İçin Özel Kutusuyla Beraber Gelir
Invisalign, diş düzeltme amacıyla kullanılan yenilikçi bir tür ortodontik tedavi sistemidir. Ortodontik tedavilerdeki hem estetik olmayan bir görüntü hem de kullanım zorluğuna neden olan geleneksel diş teli yani braketlerin yerine kullanılan ve bu yöntemde; Dişlere özel hazırlanan şeffaf plakların sırayla takılarak kullanılmasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Plaklar sırayla kullanıldıkça, plaklar dişlerin düzeltilmesini sağlar. Tellerin sebebiyet verdiği bir çok dezavantajı bertaraf eder.
Invisalign Sistemi Nasıl Çalışıyor?
Invisalign şeffaf plaklar dişleri önceden yapılan planlamaya göre hareket ettirmektedir. Buna göre her plakta hangi dişin ne hareket yapacağı önceden belirlidir. Bu plan dahilinde plaklar seri halde kullanılır.
Her invisalign plağı dişi 0.1 ila 0.2 mm arasında hareket verebilmektedir. Buda takılan 1 plağın ne kadar bir düzeltme sağlayabileceğini gösterir.
Hastanın dişlerinin düzelmesi için gereken toplam diş hareketi bizim yaklaşık olarak tedavi sırasında kaç plağa ihtiyacımız olduğunu gösterir
Bazı durumlarda plaklara ek olarak; Mini vida veya lastik kullanılarak diş hareketleri desteklenebilir. Bu ihtiyaç seçilen vaka paketine göre değişiklik gösterir.
Invisalign Tedavi Süreci Nasıl İşler?
Invisalign tedavi olmaya karar verdiyseniz ilk adım bir ortodonti uzmanına başvurmaktır. Yapılan muayene ile size özel paket belirlenir ve tedavi süreci için, ölçü alınması, plakların takılması gibi bir dizi süreci içeren işlemler başlar.
Kontroller tel tedavileri gibi her ay değildir. Ortalama 3-4 ayda bir klinik kontrolü, Her plak değişiminde ise fotoğrafla kontrol yapılmaktadır. Invisalign tedavi sürecindeki aşamalar için lütfen yazımızı okuyun.
İlk Muayene Nelere Bakıyoruz
Ortodontik tedavilerin başlangıcında ilk muayene oldukça önemlidir. İlk muayenede röntgen çekilerek; dişlerin, diş köklerinin durumu ve konumu, diş yapıları, kemik seviyesi ve patolojileri gibi bir dizi durumun incelenmesi yapılır. İsterseniz radyolojik incelemelerde dikkat ettiğimiz detaylara buradan yazımızı okuyarak bakabilirsiniz.
Ardından ağız içi muayene ile dişlerin ve diş etlerin durumunu sonra, çenelerin birbiri ilişkisini ve dişlerin konum ve posizyonlarına bakıyoruz ve invisalign için size uygun olan paketi belirliyoruz.
Invisalign Hangi Vakaları Tedavi Ediyor
Teknolojik yöntemler geliştikçe, şeffaf plakların vakalarda kullanım açısından telden bir farkı kalmadı. Artık Çocuk veya Erişkin, Basit veya zor vaka ayrımı olmadan bütün hastalarda güvenle kullanılmaktadır.
Invisalign Plak Sayısı Nasıl Belirlenir?
Invisalign dişleri tel gibi düzelten yenilikçi bir sistem. Bu sistemde her vaka için vakaya özel sayıda plak üretilir. Invisalign paketleri vakaya göre, problem veya bozukluğu tedavi edecek sayıda plak içerir. Her Vakaya göre farklı sayıda plak içeren paketler tanımlanmıştır. Paketlerdeki farklılık plağın türünde veya yapısında değil, sayısındaki değişikliktir.
Buna göre invisalignda hastalar Tek “Çene / Çift Çene” Seçeneğinin yanında hastalar için “Estetik vaka paketi, Basit vaka paketi, Orta zorluk vaka paketi ve Zor vaka paketi” olmak üzere farklı sayıda plak içeren paketlerden biri seçilir. Bu paketlerde Estetik vaka paketi az plak içerirken, En üst vaka paketi sınırsız sayıda plak içermektedir.
Eskiden şeffaf plaklar her vaka için uygun değildi ama günümüzde şeffaf plaklar her vakada güvenle kullanılmaktadır.
Invisalign Şeffaf Plak Vakaları
Invısalign şeffaf plaklar tellere göre daha hızlı bir tedavi imkanı sunmaktadır. Bu hız plakların kuvvetleri daha düşük ama devamlı uygulamasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu hız tel tedavisindeki hızın iki katı gibi bir süre değildir. Örneğin tel tedavisinde 2 yıllık bir tedavi şeffaf plaklarda 18 ayda bitebilmektedir. Ancak şeffaf plakların planlama, üretim ve kargolama gibi sürelerdeki meydana gelen zaman kayıplarından dolayı tel ve şeffaf plak süreleri benzer kabul edilebilir.
Ortalama bir süre vermek gerekirse;
Estetik Vakalar 2-4 ay
Basit vakalar 3-6 ay
Orta vakalar 6-12 ay
Zor vakalar ise 12-24 ay gibi düşünülebilir.
Invisalign Plakları Nasıl Kullanılmalı? Invisalign Kullanım Rehberi
Invisalign şeffaf plakların diş tellerine göre en üstün yanı çıkarılabilmesidir. Lakin bu üstünlük kullanmama durumunu da doğurmaktadır. Plaklar takılmadığı takdirde dişe hareket veremez. Bu yüzden tedavi uzayacak veya aksayacaktır.
Plak kullanımda en az 22 saatlik bir kullanım süresinin olması istenmektedir ve bunun yanında chewies denilen ısırma çubuklarının da düzenli kullanımı gerekmektedir.
Daha detaylı bilgi için İnvisalign Plakları Nasıl Kullanılmalı yazımızı mutlaka okuyun.
Invisalign Plaklarının Temizliği?
Yemeklerden sonra dişleri fırçalanmadan plakların takılması, tütün, alkol veya asitli içeceklerin plaklarla kullanılması plakların kirlenmesine neden olabilmektedir.
Özellikle uzun dönemli kullanılması gereken plaklarda bu sararma kokma gibi durumlar daha rahatsız edebilmektedir. Bu yüzden yalnızca dişlerin değil aynı zamanda plakların temizliğininde düzenli yapılması gerekmektedir.
Mutlaka ayrı bir plak fırçanız olsun ve plaklarınızı mümkünse katı sabun değilse sıvı sabun ve fırça ile temizlemeniz hem ağız ferahlığı hem de plakların sararmaması açısından önemlidir.
Invisalign Şeffaf Plak Tedavisi Bitimi
Invisalign şeffaf plak tedavisinin sonunda düzelen dişlerin tekrar bozulmaması için retansiyon veya pekiştirme tedavisi yapılmalıdır.
En yaygın yöntem ön keser dişlerin arka yüzüne retainer konulması, ek şeffaf plakların bir süre daha kullanılması gibi yöntemlerdir.
Vakanın zorluğuna göre bu yöntemlerden biri veya ikisi aynı anda hekim tarafından uygulanabilir.
Pekiştirme tedavisi ile ilgili daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Invisalign ve Tel Tedavisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın ortodontik tedavilerin amacı hastaya düzgün sırlanmış, sağlıklı dişler ve güzel bir gülümseme kazandırmaktır. Biz geleneksel yöntemlerle bunu yıllardır yapmaya devam ediyoruz. Invisalign ise modern çağ insanlarının ortodontik tedavi sırasında estetik ve konfor gibi başka ihtiyaçlarını da karşılamaya yönelik hazırlanmış yeni bir konsept. Tedavi seçeneği konusunda karar vermekte zorlananlar için şeffaf plakların geleneksel braketlerden temel farklarına göz atalım.