Sağlıklı diş eti nasıl olmalı? Sağlıklı diş eti bilinmesi gererken en önemli konudur. Çünkü sağlığın ne olduğu bilinmeden periodontal hastalıklar tespit edilemez. Bu yüzden hastalıklardan önce sağlığın ne olduğu iyi bilinmelidir. Pembe estetik olarak bilinen sağlıklı ve estetik bir diş eti nasıl olmalı sorusu, Diş etleri Renk, Şekil, Form ve Kıvam, Konum olarak en ideal pozisyonda olması olarak cevaplandırılabilir.
Sağlıklı Diş Eti Nasıl Olmalı? Pembe Estetik Nedir?
Pembe estetik diş etlerindeki sağlığın en önemli göstergesidir ve bunu sağlanabilmesi için diş etlerinde ideal forma ulaşmak gerekir.
Renk: Sağlıklı dişeti “mercan pembesi” veya “soluk pembe” renktedir.
Şekil: Üst kenarının şekli dantel şeklindeki formlar gibi dişin yüzeyinden yanlara doğru yükselen bir forma sahiptir “dantela formu” olarak isimlendirilir ve bıçağın uç tarafındaki keskin kısmın keskin olmayan kısma ile birleşimi gibi diş yüzeyine gelen “bıçak sırtı” formunda bir yapıdadır.
Form ve Kıvam: Diş eti yüzeyi portakal kabuğunun dış kısmındaki girintiler çıkıntılar gibi girintili, çıkıntılıdır buna “retepeg” adı verilir. Kıvamı ise sıkı ve tok bir yapıdadır.
Konum: Dişin minesi ve kökün sement yüzeyinin birleştiği alana cemento-enameljunction olarak isimlendirilir. Diş etini diş yüzeyine bağlayan fibriller bu noktadan dişe bağlanır bu bağlantıya diş eti ataçmanı denir. Ataçmanınapikalinde (kökucuna doğru olan kısım) altında dişi destekleyen alveolar kemik başlar. Bu bağlantının koronalinde (dişin mine tarafına olan kısmında) ise gingivalsulkus denilen alan başlar bu alan 0 ila 3 mm arasıdır. Gingivalsulkusun tepe noktası ise diş etinin marjinal yani kenar kısmıdır. Dolayısı ile diş eti cemento-enameljunction’nın en fazla 3 mm yukarısında konumlanmalıdır.
Yukarıda bahsedilen renk, şekil, form ve kıvam, konum olarak olması gereken ideal şartlar sağlandığında pembe-estetik de elde edilmiş olur. Pembe estetik aynı zamanda sağlıklı dişetinin en önemli göstergelerinden biridir. bu yüzden düzenli diş eti uzmanına gidilmesi ve sorunlar olmadan tespit edilmesi önemlidir.
Diş eti hastalıklarında ise diş etinin bu yapısı değişmeye başlar. Diş eti hastalıkları; diş etindeki retepeglerin kaybolması, mercan pembesi rengin değişmesi, dantela formunun, sınırların ve konumunun değişimi ve bıçak sırtı formun bozulmasıyla kendini gösterir. Tedavi edilmediği taktirde ilerleyerek dişi tutan destek dokuları da etkiler ve böylece geri dönüşümsüz hasarlar başlar. Sağlıklı diş etlerindeki bu değişim bazen diş eti iltihabı gingivitisin belirtisi olabilirken bazı durumlarda daha ciddi hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. bu yüzden diş eti sağlığımıza gereken önemi göstermeliyiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Sağlıklı diş eti rengi nasıl olmalıdır?
Sağlıklı diş etleri genellikle soluk pembe renkte olur. Bazı bireylerde melanin pigmentasyonu nedeniyle daha koyu bir renk de normal kabul edilebilir.
Sağlıklı diş eti kanar mı?
Sağlıklı diş etleri diş fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanamaz. Kanama, diş eti iltihabı veya başka bir diş eti hastalığının belirtisi olabilir. Ama sigara gibi bazı zararlı maddeler diş etlerindeki hastalıklarını gizleyebilmektedir. bu yüzden bu gibi madde kullanımında kanama diş eti hastalıklarının belirtisi olarak kullanılmamaktadır.
Sağlıklı diş etlerinin dişlere olan bağlantısı nasıldır?
Sağlıklı diş etleri dişlere sıkı sıkıya bağlıdır ve diş köklerini kapatır. Diş ve diş eti arasında cep veya boşluk bulunmamalıdır.
Sağlıklı diş etlerinde kötü koku olur mu?
Sağlıklı diş etleri genellikle kötü kokuya neden olmaz. Kötü ağız kokusu, diş eti hastalıkları veya ağız hijyeninin yetersizliğinin bir belirtisi olabilir.
Sağlıklı diş eti yapısı nasıl olmalıdır?
Sağlıklı diş etleri sıkı ve dişlere sıkıca yapışmış olmalıdır. Yüzeyi pürüzsüz, mat ve narin bir dokuya sahip olmalıdır.
Sağlıklı diş etinde şişlik olur mu?
Sağlıklı diş etleri sıkı ve dişlere sıkıca yapışmış olmalıdır. Yüzeyi pürüzsüz, mat ve narin bir dokuya sahip olmalıdır.
Sağlıklı diş etlerinin kıvamı nasıl olmalıdır?
Sağlıklı diş etleri sert ve dayanıklı bir kıvama sahiptir. Yumuşak ve hassas diş etleri genellikle sağlık sorunlarının işareti olabilir.
Sağlıklı diş etlerine nasıl sahip olunur?
Sağlıklı diş etlerine sahip olmak için düzenli olarak diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, dengeli beslenmek, sigara içmemek ve düzenli diş hekimi kontrolleri yaptırmak gereklidir.