Açık Kapanışlar
Normalde ağzımızı kapattığımızda bütün dişlerimiz belli bir kural çerçevesinde birbirine temas eder. Bu da bizim yememiz ve içmemiz fonksiyonumuzu sağlar. Ancak bazı kişilerde ağzını kapattığında belli bir bölge temas ederken, diğer bölgelerde dişlerim birbirine değmemesi açık kalma durumu görülebilir. Biz buna açık kapanış diyoruz.
Açık Kapanışlar ve Çeşitleri Nelerdir?
Bu durum ya arka dişler birbirine değerken ön dişlerini açık kalması şeklinde görülen ön açık kapanıştır. Ya da ön dişlerde yerken arka tarafta bir açıklık meydana gelir ki bu da arka açık kapanıştır.
Ön açık kapanış varsa, Konuşma bozukluğu, yemekleri ısıra mama ve. Estetik açıdan kötü görünüm söz konusu olabilir.
Arka dişlerde açık kapanışı olanlarsa yemekleri doğru düzgün çiğne yemekten hep şikayetçidir ve genelde sindirim problemleri yaşarlar.
Açık Kapanışların Sebepleri
Bu durum neden olur konusuna gelecek olursak. Açık kapanışların sebepleri; birincisi parmak emmeden 2 ila 4 yaş arasında çocuklar parmak edebilirler. Ancak 4 yaşından sonra bu parmak emme devam ederse ön dişler değişirken süt dişleri düşüp yerine daimi dişler gelirken yeterince uzayamaz ve ön bölgede açık kapanış oluşabilir.
Bir diğer sebep ise yutkunurken dilin dişler arasına girmesidir. Biz buna devam eden bebeklik yutkun nasıl diyoruz? Bebekken dişlerimiz yokken dil, dişler ve damaklar arasına girerek yutkunma ayı sağlardı. Aranın kapanmasını sağlardı. Dişler geldikten sonra dilin. Dişlerin arka tarafına temas ederek yutkun olması gerekmektedir ama bu yanlış yutkunma modelinde dil yutkunurken dişler arasına girmeye devam eder ve süt dişleri düşerken yine dişlerin uzamasına engel olur. Açık kapanışa sebep olur. Hasta bunu egzersiz yaparak dilini yutkunurken doğru pozisyona getirmelidir. Eğer bunu yapmazsa açık kapanış tedavi edilse bile tekrar geri dönecektir.
Bir diğer sebep uzun süreli emzik ve biberon kullanmaktır. Yine emzik ve biberon kullanımı 4 yaşından sonra devam etmemelidir. Bu yaştan sonra işlerde meydana getireceği bozukluklar kalıcı hale gelir.
Diğer bir sebep de geceleri ağız açık uyuma burundan nefes almakta zorluk yaşayan çocuklar ağız açık uyurlar ve çene bu şekilde büyüdüğü için alt çene arka dişleri daha uzun ve dar olacaktır. Ön bölgede de açık kapanış olacaktır. Zaten burundan nefes alamayan tipik 100 tipi ön tarafta uzun. Ve çene açısı artmış bir şekildedir.
Her ortodontik bozukluğun en önemli sebeplerinden birini de unutmayalım. Burada genetik genetik olarak da çocuğun iskeletsel gelişimi bu yönde olabilir.
Aslında açık kapanış şanslıyız ki diğer kapanış bozuklukları kadar çok sık rastlanan bir bozukluk değildir.
Dünya çapında %1 ila 16 arasında bir sıklığı rapor edilmiş.
Açık kapanışı nasıl tedavi ediyoruz?
Açık Kapanışların Tedavisi
Aslında şeffaf plaklar çıktığından beri benim açık kapanış vakalarında en çok tercih ettiğim tedavi yöntemi haline geldi. Çünkü şeffaf plaklar, çalışma prensibi ve mekaniği itibariyle açık kapanışların düzeltilmesinde çok çok etkili bir yöntem. Benim birinci tercihim bu.
Bir diğer yöntem de tel ve braketler. Bu 2 yöntemde de biz ya önce eşleri uzatıyoruz ya arkadaşları gömüyoruz ya da her ikisini birlikte gerçekleştiriyoruz.
Bunları yaparken bazen arka dişleri biraz fazla görmemiz gerekebiliyor. Bu durumda da mini videolardan destek alıyoruz. Yani açık kapanışın tedavilerinden birisi de mini vidalar diyebiliriz.
Dördüncü yöntem olarak da cerrahi operasyonları belirtmek isterim. Eğer açık kapanış çok şiddetliyse iskeletsel bir durumsa 100 uzunluğu çok fazlaysa çene pozisyonlarını değiştirmeden bizim bunu kapatmamız liseli hareketlerle mümkün olamayacaksa hastaya ortodonti ile birlikte. Ameliyat tedavisi öneriyoruz. Çene pozisyonlarını belli rotasyon onlarla doğru konuma getiriyoruz.
Ne zaman tedavi etmeli istersek eğer küçük yaşlarda açık kapanışa sebep olan bir alışkanlığı varsa çocuğunuzun mutlaka derhal ortadan dize getirin ve biz bu alışkanlığı engelleyici birtakım girişimlerde bulunarak problemin oluşmasını en baştan engelleriz. En kolay tedavi yöntemi bu oluşumu engelleme.
Ama biz bu durumu kaçırdıysanız daimi fişlenme tamamlandı. Oysa büyüme gelişim tamamlandı. Oysa yukarıda bahsettiğim yöntemlerle tedavi yapıyoruz. Bu da durumun şiddetine göre 6 ay ile 2 yıl arasında sürebilir.
Günlük bu kadar daha fazla bilgi için beni takip etmeyi ve her gün bu ekrandan izlemeyi unutmayın. Hepinize sağlıklı, mutlu bir gün diliyorum. Hoşça kalın.