Alveoler Kemik Augmentasyonu
Alveoler kemik augmentasyonu, diş implantları veya diğer restoratif diş tedavileri için gerekli olabilecek diş eti ve kemik desteğinin arttırılması için kullanılan bir prosedürdür. Bu prosedür, diş implantı yerleştirmeden önce diş eti ve kemik dokusunun restorasyonunu sağlayarak implantların daha iyi bir şekilde entegre olmasını sağlar.
Alveoler kemik augmentasyonu, diş hekimliği uygulamaları arasında oldukça yaygın bir yöntemdir. Ancak, bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen insanlar için uzman hekimler tarafında yazılmış bir makale bulmak zor olabilir. Bu nedenle sizler için alveoler kemik augmentasyonu hakkında bilgi edinebileceğiniz yazımızı hazırladık.
Alveoler Kemik Augmentasyonu: Diş İmplantı İçin Gerekli Mi?
Kemik ince olduğu durumlarda kemik eklemeden implant yapılamaz.
Alveoler kemik augmentasyonu, diş implantları için gereken kemik desteğinin artırılması amacıyla kullanılan rejeneratif bir tedavi yöntemidir. Bu prosedürde çekim sonrası çene kemiği erimesi nedeniyle veya travmatik çekim nedeniyle azalan alveoler kemik kalınlığının veya yüksekliğinin geri kazanılması amaçlanır. Bu dental implantlara daha iyi entegrasyon (tutunma), daha uzun süre dayanım ve daha iyi bir fonksiyon kazandırır.
Ne Zaman Gerekli Olur?
Alveoler augmentasyon, diş implantı yapılacak kemiğin yetersiz olduğu durumlarda yapılır. Eğer diş eti ve kemik dokusu yeterli değilse, diş implantları doğru bir şekilde yerleştirilemez. Bu gibi durumlarda başarısız olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, diş implantı yapmadan önce hastanın kemik durumunu, boy ve çap açısından değerlendirmelidir. Gerekli görülürse kemik augmentasyonu yapılmalı.
Alveoler Augmentasyon Nasıl Yapılır?
Alveoler augmentasyonu, Birkaç farklı yöntemle yapılmaktadır. En yaygın yöntem, kemik grefti kullanılmasıdır. Kemik grefti, hastanın kendi vücudundan veya donör kaynaklardan alınabilen kemik dokusudur. Bu kemik dokusu, diş implantının yerleştirileceği bölgeye yerleştirilir ve iyileşme süreci boyunca yeni kemik dokusu oluşması beklenir. Bunların yanında, en sık kullanılan yöntem hazır kemik tozlarının kullanılmasıdır. Diğer yöntemler arasında, PRP (platelet-rich plasma) tedavisi ve kemik stimülasyon cihazlarının kullanılması yer alır.
Çekim sonrası soketin greftlenmesi önemlidir. Özellikle uzun süre dişsiz kalan alanlarda dişlerin devrilmesi sıklıkla görülmektedir buda kemik erimesinin yanında yer darlığından dolayı implant yapılmasını engellemektedir. Çekim soketinin greftlenmesi hem kemiğin kalınlığının azalmasını hem de dişlerin kaymasını önler
Yan Etkileri Ve Riskleri
Alveoler kemik augmentasyonu, diğer tüm medikal prosedürler gibi, bazı yan etkiler ve riskler taşır. En yaygın risk uygulanan kemik greftinin tutmamasıdır. Bir başka değişle konulmuş olan kemik tozunun vücut tarafından kabul edilmemesidir. Bunun yanında enfeksiyon oluşması da diğer sık görülen risklerden biridir. Kemik tozları bazı durumlarda vücutta tarafından yabancı cisim olarak algılanabilmektedir ve buda iltihaplanmayı (enfeksiyonu) başlatmaktadır.