Braketlerle Yemek Yemek
İlk günlerde dişlerinizde ağrı olabilir bu nedenler sert ve çiğnemesi zor yiyecekler yerine yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Sert etten, ekmeğin sert kısımlarından, çiğ sebzelerden uzak durulmalıdır. Sert olan, çekirdekli olan, yapışkan olan ve braketleri koparabilecek her türlü gıdadan uzak durulmalı veya bu gıdalar dikkatli yenmelidir. Örneğin çekirdekli gıdanın çekirdeği çıkarılarak, bazı sert gıdaların ise ısırmak yerine ince ince dilimlenerek ya da küçük parçalara ayrılarak yenmesi uygun olur. Bir süre sonra braketleriniz çıkacak ve salatalığı yeniden ısırabileceksiniz. Ancak, braketli olduğunuz sürece braketlerinizi ve apareylerinizi korumanız gerekir. Bu tedavinin başarısını ve uygun zamanda tamamlanmasını da etkiler.
Sakınılacak Yiyeceklere Örnekler
Asitli içecekler: Cola, Fanta, Gazozlar, Meyve suları gibi. İlla ki içmek isterseniz pipetle içebilirsiniz ama kesinlikle bardaktan, kutudan, şişeden dişlerinize temas edecek şekilde içmeyiniz.
Pek de yumuşak olmayan yiyecekler: Ekmeğin veya pizzanın sert yerleri gibi
Sert ve gevrek yiyecekler: Patlamış mısır, cips, dondurma ve dondurma külahları
Yapışkan yiyecekler: Karamel ve karamelli şeker veya çikolatalar, sakız, lokum, jelibon gibi
Sert Yiyecekler: Fındık, fıstık, leblebi gibi kuru yemişler, sert şekerler
Isırmak zorunda olduğunuz yiyecekler: Mısır koçanı, elma, havuç, salatalık
Çekirdekli yiyecekler: Erik, hurma, zeytin, kiraz, vişne gibi.
Sert şeyleri çiğnemek (örneğin kalem, tırnak vs.) braketlere zarar verebilir. Braketlerinizin zarar görmesi tedavinizin daha uzun sürmesine yol açacaktır.
Önemli: Bir braketiniz kaybolduğunda yedek braketler olmadığı için yeni bir braket sipariş etmek durumunda kalabiliriz bu durumda yeni braketin ücretini karşılamanız gerekebilir.
Genel Rahatsızlık Hissi ve Ağrı
Braketleriniz takıldığında, ağzınızda genel bir rahatsızlık hissedebilirsiniz veya dişleriniz 3-5 gün için ısırma kuvvetlerine daha hassas olabilir. Bu durum, ılık tuzlu su gargarası ile hafifletilebilir. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak suda çözün ve ağzınızla iyi bir şekilde gargara yapın. Eğer hassasiyet daha fazlaysa aspirin veya baş ağrısı ve benzeri ağrılarda aldığınız ağrı kesicilerden içebilirsiniz. Dudaklar, yanaklar ve dil de 1- 2 hafta tahriş olabilirler. Bu süre içinde bu dokular, tellerin ve braketlerin yüzeyine karşı daha dirençli hale gelip yeni ortama alışırlar. Bu tahrişi azaltmak için braketlerin üzerine koruyucu ağız mumu koyabilirsiniz.
Dişlerde ağrı olabilir ancak illa ki ağrı olacak diye bir şey yoktur. Hafif sızı şeklindeki ağrılar olabilir, çok şiddetli ağrılar da olabilir. Çok şiddetli ağrı yaşamanız durumunda ağrı kesici almanız gerekir. Bu şekilde alışma dönemi olan 3-5 günlük süreyi geçirebilirsiniz.
Ağız mumlarına alternatif olarak ağız kremleri kullanabilir ve tahriş, yara olan bölgeye bu kremi sürebilirsiniz. Eczaneden satın alacağınız Calgel ya da Dentinox gibi ağız kremleri bu iş için uygun kremlerdir.
Dişlerin Hafif Sallanması
Bu durum tedavi süresince beklenen bir şeydir. Endişelenmeyin! Bu durum normaldir. Dişler önce serbest hale gelmelidir ki hareket edebilsinler. Yeni ve düzeltilmiş pozisyonlarına getirildiklerinden bir süre sonra, dişler yine eskisi gibi sıkı bir şekilde kemiğe tutunacaklardır.
Bandın, Braketin veya Telin Yerinden Çıkması
Telaşa kapılmayın, bu bazen olabilir. Eğer bir tel çıkıntısı yanağınızı veya dudağınızı acıtıyorsa, künt bir aletle (kaşığın arkası, silgi, kalemin arkası) dikkatlice ve yavaşça tel parçasını ark telinin arkasına itin. Eğer rahatsızlık devam ederse, telin üzerine koruyucu mum veya ıslak pamuk parçası yerleştin. Kontrol ve durumun düzeltilmesi için hemen ortodontistinizi arayıp randevu alın. Eğer her hangi bir parça (band veya braket veya tel parçası) kopar ve yerinden çıkarsa onu saklayın ve gelirken yanınızda getirin.
Bazen de diş teli sağa ya da sola doğru kayarak yanağınızı acıtabilir. Eğer tek tarafınızla yemek yiyorsanız yani sağ ya da sol tarafınızla çiğneme yapıyorsanız tel kayabilir, aynı şekide bir tarafı diğerinden daha fazla fırçaladığınızda da aynı durum oluşur. Bu nedenle telin kaymaması için sağ-sol dengeli yemek yemelisiniz ve sağ-sol eşit miktarda fırçalamalısınız.
Dişlerin, braketlerin ve diş tellerinin temizliği
Braketlendiğiniz zaman, düzenli diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına eskisinden çok daha fazla özen göstermelisiniz. Ancak bu sayede ortodontik tedaviden sonra sağlıklı diş ve diş etleriniz olabilir. Dişlerini temiz tutmayan hastaların, profesyonel diş temizliği için diş hekimlerini daha sık ziyaret etmeleri gerekecektir. Ayrıca, diş eti rahatsızlığı olan erişkin hastaların da ortodontik tedavi boyunca bir periodontistin (diş eti uzmanı) kontrolü altında olması iyi olacaktır.
Kullanmanız gereken iki özel fırça vardır. Bunları eczaneden alabilirsiniz.
- Ortodontik fırça diş macunu ile birlikte kullanınız.
- Arayüz fırçası diş macunu olmadan kullanınız.
Önemli: Günde 2 kez dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağız gargarası yapmanız önerilir.
Önemli Not: Diş teli taktıktan sonra herhangi bir sağlık problemi nedeniyle baş-boyun bölgenizden MR çekilmesi gerekli olursa braket ve teller, MR çekilmesine engel olmamakla birlikte görüntü kalitesini bozabilirler.
20 yaş dişleri, düzeltilmiş diş dizisinde bozulmalara neden olabilir bu nedenle çekilmeleri gerekmektedir.