Çene Eklemi İle İlgili Bilmeniz Gereken Herşey Bölüm 3
ÇENE EKLEMİNDEN SES GELMESİ NE ZAMAN BİR SORUNU İŞARET EDER?
Ağzınızı açtığınızda “tak tak” şeklinde, “klik” şeklinde ya da sürtünme şeklinde bir ses gelmesi durumunda ağrınız olmasa bile bir eklem sorununa işaret eder. Eklem sorunları tedavi edilmezse ilerleyerek devam edecektir.
EKLEM SORUNLARI İLE İLİŞKİLİ BAŞ AĞRISI NERELERDE HİSSEDİLİR?
Eklem sorunları ile ilişkili baş ağısı sıklıkla tansiyonun neden olduğu baş ağrısı ile karıştırılır. Genelde alın ve şakaklarda hissedilir. Bazen başın tepesinde ani bir ağrı şeklinde de olabilir.
YİRMİ YAŞ DİŞLERİ EKLEM SORUNUNA NEDEN OLABİLİR Mİ?
Yirmi yaş dişleri nadiren eklem ağrısına neden olur. Genelde gömülü yirmi yaş dişleri kulak ve baş çevresinde gezen bir ağrıya neden olabilir. Bu ağrı da eklem ağrısı ile karıştırılabilir.
EKLEM AĞRILARINI HAFİFLETMEK İÇİN EGZERSİZLER VAR MIDIR?
Çeneyi hafifçe germe egzersizleri ağrıyı biraz rahatlatabilir. Ağzınızı yavaşça, açabildiğiniz kadar çok açın ve bir kaç saniye bu pozisyonda bekleyin. Sonra yine yavaşça kapatın. Ayrıca alt çenenizi sağa sola kaydırarak da esnetebilirsiniz.
Özellikle eklem sorununuz stres kaynaklı ise bu esnetme egzersizlerinin çok faydası olur.
EKLEM PROBLEMLERİ BOYUN VE ÇENE UCUNA YAKIN BÖLGELERDE AĞRIYA NEDEN OLUR MU?
Evet eklem kaynaklı ağrılar boyun ve çene bölgesinde gezer. En yaygın ağrı bölgeleri; yüz, çene, baş boyun, omuzlar ve kulaklardır.
ÇENE EKLEMİ SORUNLARI KULAK, EKLEM YA DA SİNÜS ENFEKSİYONU İLE KARIŞIRILABİLİR Mİ?
Çene eklemi sorunları şiddetli kulak ağrısına neden olabilir. Bu durum kulak enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Ancak yetişkinlerde kulak ağrısının en sık görülen nedeni eklem problemleridir.
Aynı şekilde eklem sorunlarının neden olduğu yüz, boyun ve baş ağrılarında sinüs enfeksiyonu ile karıştırılabilir. Eğer bu tip ağrılarınız geçmiyorsa eklem problemi açısından değerlendirilmelidir.
EKLEM AĞRISI MI, DİŞ AĞRISI MI?
Eklem problemlerinde sıklıkla diş ağrısı görülür. Çene eklemi sorunu ve çene kapanışında kaymalar varsa dişlerin birbirine çarpması nedeniyle diş ağrısı oluşabilir.
Eklem rahatsızlığı çeken insanların çoğunluğunda diş sıkma ve/veya gıcırdatma alışkanlığı vardır. Bu da diş ağrılarına neden olan bir durumdur.
EKLEM PROBLEMLERİ NEDEN BOĞAZIMDA BİR ŞEY VAR HİSSİNE NEDEN OLUR?
Çene eklemi ile ilgili kas spazmları boğazınızda bir şey takılmış hissine neden olabilir. Eğer bu belirti sizde mevcutsa bir uzmana danışmanızı öneririm.
EKLEM PROBLEMLERİ SİNİRLERİ NASIL ETKİLER?
Çene eklemi bölgesi çene yüz bölgesine yayılan sinirlerle yakın ilişkidedir. Gözler, burun, ağız, alın, sinüsler, damaklar, üst çene ve alt çene bu sinirler aracılığı ile ileti alır. Bu sinirleri etkileyen trigeminal nevralji rahatsızlığı eklem rahatsızlığı ile karıştırılabilir.
EKLEM PROBLEMLERİNİ KİMLER TEŞHİS EDEBİLİR?
Diş hekimleri, uzman diş hekimleri ve ortodontistler eklem problemlerini teşhis edebilirler. Eklem çiğneme fonksiyonu ve çenelerin kapanışı ile yakından ilgili olduğu için bir ortodontist bu konuda iyi tercih olacaktır.
EKLEM PROBLEMİNİN ÜSTESİNDEN NASIL GELECEĞİM?
Bunun için farklı yollar vardır. Birincisi stres yönetimi ve rahatlama teknikleri kullanmaktır. Eğer stres nedeniyle eklem probleminiz oluştu ise bunun büyük faydası olacaktır.
Eklem plakları da rahatlama sağlayacak çözümler arasındadır. Bu plaklar çeneyi doğru pozisyona getirerek ağrı semptomunu rahatlatabilir.
Eklem problemlerine özel ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar da doktorunuz tarafından yazılabilir ve akut durumlarda rahatlama sağlar.
Ortodontik tedavilerde çene pozisyonları ve diş kapanış bozukluklarını düzelterek eklem probleminizi rahatlatabilir.
ÇENEMDE KİLİTLENME OLDUĞUNDA NE YAPMALIYIM?
Çene kaslarınızda bir kilitlenme olduysa ilk yapmanız gereken şey rahatlamaktır. Kasların gerilmesi durumu daha da kötüleştirir. Nemli sıcak uygulama kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Çeneyi titretir şekilde ufak ufak açıp kapatmak da yardımcı olabilir.
Eğer bu metotlar yardımcı olmuyorsa doktorunuzu arayın.
ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARI İLE İLGİLİ DİĞER DURUMLAR NELERDİR? Çene eklemi rahatsızlıkları bağışıklık sistemi ve beslenme yetersizliği gibi durumlarla da ilişkili olabilir. Stresle ilişkili olan eklem rahatsızlıklarında diş sıkma ve gıcırdatma vücutta bir şeylerin ters gittiğinin göstergesidir ve bağışıklık sisteminin düşüşüne neden olan bu durumlar çene eklemi rahatsızlığına da neden olabilir.
Fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu ve hassas bağırsak sendromu gibi birçok kronik hastalık çeken hastalarda çene eklemi rahatsızlıkları daha yaygın olarak görülür. Araştırmalar kronik ağrı çeken hastalarda farklı kronik ağrıların oluşma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bazı araştırmacılar vücudun bir bölgesinde kronik ağrı çeken hastalarda doğal ağrı kesici mekanizmanın engellenerek farklı bölgelerde de kronik ağrı oluşma ihtimalinin fazla olduğunu söylemektedirler. Eklem rahatsızlıkları ayrıca kulak çınlaması ve vertigo hastalıklarına da neden olabilir çene eklemindeki inflamasyon kulak kanalına ilerleyerek kulakta çınlama sesi, baş dönmesi ve vertigoya neden olabilir. ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARI VE HORLAMA İLİŞKİSİ VAR MIDIR?
Horlama rahatsızlığı solunum yollarının dar olmasından kaynaklanır. Çene eklemi rahatsızlığı olan hastalarda daha da şiddetli olabilir. Çene eklemi rahatsızlığı olan hastalar geceleri diş sıkarak solunum yollarını daha daraltıyor olabilirler ve bu da horlamaya neden olabilir.