Diş Eti Fazlalığı / Diş Eti Büyümesi

Diş Eti Fazlalığı / Diş Eti Büyümesi

Diş Eti Fazlalığı / Diş Eti Büyümesi: veya halk arasındaki tabirle diş eti şişmesi. Ağrılı olmaması nedeniyle önemsenmeyen ama çok ciddi hastalıkların ve sağlık sorunlarının belirtisi olan hastalıklardır. Diş eti rahatsızlıkları özellikle hastalar tarafından basit bir olay olarak algılansa da aslında ciddi durumların habercisi olabilir. Diş eti büyümesi nedir? Diş eti büyümelerinin sebepleri nelerdir? Diş eti büyümeleri zararlı mıdır? Diş-eti büyümelerinin tedavisi nelerdir? gibi sorular diş eti büyümelerinde değinilmesi gereken sorulardır.

diş eti büyümesi diş eti fazlalığı uzman dr. bahadır uğur aylıkcı periodontoloji drozlemorto

Diş Eti Büyümesi Nedir?

Diş eti büyümesi bir hastalıktır. bu hastalığı anlayabilmek ve tespit edebilmek için öncelikle diş eti sağlığını bilmek gerekir. Sağlıklı diş etleri, dişlerin mine sement bölgesinde konumlanmıştır. Bu bölgenin 2mm üstüne kadar olan konumlanmalar normal kabul edilmektedir. Diş etleri soluk pembe yapıda ve dişe bıçak sırtı diye tabir edilen incelen bir yapıda gelmektedir. Diş etlerinin sağlıklı kabul edilen konumun üstünde olduğu konumlanmalar diş eti fazlalığı veya dişeti büyümesi olarak isimlendirilir.

Diş Eti Büyümelerinin Sebepleri Nelerdir?

Diş eti büyümesinin sebepleri oldukça fazladır. Büyümeler basit bir diş eti rahatsızlığının bir belirtisi olabileceği gibi ciddi bir sistemik hastalığın belirtisi de olabilir. Özellikle ağrısız olması nedeniyle kolayca ihmal edilebilmektedir.

Diş Eti Büyümesi Zararlı Mıdır?

Diş eti büyümeleri sebebi basit bir enflamasyon bile olsa her zaman zararlıdır. En basit veya en hafif formlarda bile diş eti fazlalıkları estetik hem estetik görünümü bozarken hemde fonksiyonu etkiler. Diş etlerinin koronal kısmında gıda birikimine neden olur.

Dr. Ozlem Aylikci Drozlemorto Gulus Tasarim Uzmani dr. Bahadir Ugur Aylikci Dis Eti Buyumesi Gingival Enlargment 2

Sosyal Medya Hesaplarımızdan Bizi Takip Edin

Sıkça Sorulan Sorular

Diş eti fazlalığı, diş etlerinin normalden fazla büyümesi veya şişmesi durumudur. Bu durum diş etlerinde kabarık bir görünüm ve ağız hijyeninde zorluklara yol açabilir.

Diş eti fazlalığının nedenleri arasında genetik faktörler, hormonal değişiklikler (örneğin hamilelik veya ergenlik), bazı ilaçlar (örneğin antiepileptik ilaçlar, bağışıklık baskılayıcılar ve kalsiyum kanal blokerleri), kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalıkları sayılabilir.

Tedavi, diş eti fazlalığının nedenine bağlıdır. İyi bir ağız hijyeni sağlanması, ilaç değişiklikleri (doktor kontrolünde), profesyonel diş temizliği ve cerrahi müdahaleler (gingivektomi) tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Antiepileptik ilaçlar (fenitoin), bağışıklık baskılayıcı ilaçlar (siklosporin) ve kalsiyum kanal blokerleri (nifedipin) gibi bazı ilaçlar diş eti fazlalığına neden olabilir. Bu durumlarda doktorun önerisiyle ilaç değişikliği yapılabilir.

Diş etlerinde şişlik, kızarıklık, dişlerin büyük görünmesi, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında kanama, ağız hijyeninin zorlaşması ve kötü ağız kokusu gibi belirtiler olabilir.

Diş hekimi, klinik muayene sırasında diş etlerinin durumunu değerlendirir. Diş eti büyümesinin nedenini belirlemek için hastanın tıbbi geçmişi ve kullandığı ilaçlar gözden geçirilir.

Tedavi edilmezse diş eti fazlalığı, diş eti enfeksiyonlarına, diş eti çekilmesine, diş çürümelerine ve diş kaybına yol açabilir. Ayrıca ağız hijyenini zorlaştırarak genel ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Evet, hamilelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle diş eti fazlalığı (hamilelik gingivitisi) görülebilir. Hamilelik sırasında ağız hijyenine ekstra özen göstermek ve düzenli diş hekimi kontrolleri yaptırmak önemlidir.

Uzm. Dr.
Özlem Aylıkcı

DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

Bizi Takip Edin

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.