Dişleriniz Çekilmesin! Diş Çürüğü Neden Oluşur? Dişlerin Çürüme Sebebi Nelerdir? bunların bilinmesi gerekir. Öncelikle diş yapısını ve dişi oluşturan bölümleri anlamamız gerekir bunun için “Dişlere Yakından Bakış” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederim. Dişlerin yapısı ve içeriği anlaşıldıysa çürük hakkında daha akılda kalıcı bilgiler edinebiliriz. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı, genel vücut sağlığımız için önemlidir. Ancak, düzensiz beslenme alışkanlıkları, yetersiz ağız hijyeni ve diğer faktörler nedeniyle diş çürüğü gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu yazıda, diş çürüğünün nasıl oluştuğu, mekanizması, tedavileri ve diş çürüğünün diş kaybına nasıl neden olabileceği hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Dişleriniz Çekilmesin! Diş Çürüğü Neden Oluşur?
Dişlerin Çürüme Sebebi?
Dişlerin çürüme sebebi? Dişin mine tabakası, diş sağlığı için hayati bir öneme sahiptir. Ancak, yanlış beslenme alışkanlıkları, ağız hijyeni eksikliği veya asidik içeceklerin tüketimi gibi faktörler, mine tabakasının zayıflamasına ve diş çürüklerinin oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı gibi önlemler, diş mine tabakasının korunması için önemlidir.
Dişin mine tabakası bal peteğine benzeyen bir yapıdadır. altıgen hidroksiapatit kristallerinden oluşur. Bunların için inorganik minerallerle doludur.
Diş çürüğü, ağız içindeki bakterilerin diş yüzeyinde birikmesiyle başlar. Bakteriler, yiyeceklerde bulunan şeker ve nişastayı metabolize ederek asit üretirler. Bu asitler, mine tabakasını erozyona uğratarak diş çürüğünün başlangıcını oluştururlar. Sürekli asit saldırısı, mine tabakasının zayıflamasına ve çürümesine neden olur.
Diş Çürüğünün Mekanizması:
Diş çürüğü, 3 temel faktörün etkileşimi sonucunda gelişir. İşte diş çürüğünün mekanizmasını etkileyen faktörler:
- Bakteriler: Streptokokus Mutans (SM) en önemli çürük yapan bakteridir. Genellikle bir başkasının yediği, tadına baktığı veya ebeveynlerin sıcaklık kontrolü için ağız teması yapılan gıdaların verilmesi ile çocuğa geçer. Özellikle 6 yaş civarı çıkan 1. büyük azılar sırasında ağız mikroflorası oturur. Bu meydana gelen florada SM’nin baskın olması, diş çürüğünün en önemi faktörüdür.
- Beslenme Alışkanlıkları: Diş üzerinde kalan artıklar bakteriler tarafından sindirilir. Bakteriler bu sindirim sonucu asit üretir. Bu asit diş minesinin çözünmesine neden olur. Aynı zamanda şekerli ve asidik yiyeceklerin sık tüketimi diş çürüğü riskini artırır. Hem bu yiyecekler ortamı daha asidik yapar, hem de bakteriler, bu yiyeceklerin tüketimiyle birlikte daha fazla asit üretirler.
- Zaman ve Ağız Hijyeni: Yetersiz diş fırçalama, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanımı, dişlerin üzerinde gıda artıkları kalmasına neden olur. Kalan bu artıklar bakteriler tarafından sindirilerek ortam asidik hale gelir. Ortamın asidik kalma süresi diş çürüğünün oluşma riski ile doğru orantılıdır. Asidik kalma süresi arttıkça çürük görülme sıklığı artar.
Çürük oluşması için Konağın yani dişin asidik ortamda kalması gerekir. Bu şu anlama gelmektedir. Mikro organizma gıda ile buluşması ve bununda bilirli bir zaman boyunca sürmesi gerekir. Mikroorganizma + Gıda artıkları diş ile buluştuklarında ve bu bir zaman aralığı olduğunda çürük oluşumu gerçekleşmektedir. Buda dişlerin çürüme sebebiyet vermektedir