Kendine güvenin anahtarlarından en önemlisi güzel bir gülümsemedir değil mi? Fakat bilin ki bütün o güzel gülümsemelerin hepsi akşamdan sabaha kendiliğinden oluşmayabiliyor. Yani eğer dişlerinizde bir problem varsa ve gülerken dişlerinizi saklamak zorunda hissediyorsanız bunun çok normal bir durum olduğunu belirtmek isterim. Ama fırlak dişlerle yaşamak zorunda değilsiniz. Biraz zaman ve emek harcayarak siz de istediğiniz gülümsemeye kavuşabilirsiniz.
Fırlak Dişler
Estetik olarak bizi en çok rahatsız eden diş problemlerinden birisi de fırlak dişler. Eğer fırlak dişleriniz varsa gerçekten de gülerken dişlerinizi saklamak zorunda hissedebilirsiniz. Halk arasında “tavşan diş” diye dalga konusu olmak istemediğiniz için dişlerinizi gizlemeye çalışırsınız.
Dişlerin fırlak olması çok yaygın görülen bir problem Bu konuda kesinlikle yalnız değilsiniz. Üst dişlerin alt dişlerden fazlaca öne doğru çıkmış olması alt ve üst dişler arasındaki mesafenin normalden çok çok artmış olması şeklinde bir bozukluk.
Peki Neden Dişler Fırlak Oluyor?
Bir şanssızlık eseri dişlerinizi fırlak olmuş olabilir. Yani bütün ortodontik problemler gibi en büyük neden genetik.
İkinci nedenimiz ise parmak emme, uzun süreli emzik veya biberon kullanma gibi ön dişlerin arasına herhangi bir şeyin alınmasıdır. Bu alt dişlere, geriye, üst işlere de ileri doğru bir basınç uygulayarak dişleri fırlar olarak büyümesine sebep olur.
Üçüncü sebep de devam eden bebeklik yutkunmada adı açık kapanma yapma getirirken aynı zamanda eğer basınç üst işlere çok fazla oluyorsa üst dişlerin fırlat olmasına da sebep olabilir.
Durum iskeletler olabilir, üst çeneniz önde alt çeneniz geride ya da her ikisi birden meydana gelmiş olabilir.
Fırla Dişlerde Tedavi Seçenekleri
Çocuğunuzda böyle bir alışkanlık varsa ve üst dişleri fırlar aksa mümkün olan en erken zamanda 7 yaş civarında bir Ortadoğu üste getirmeniz lazım. Bu yaşta alışkanlığı varsa ortadan kaldırarak direkt tedavisini sağlayabilir.
Eğer alt çenenin büyüme gelişinde geriliği söz konusuysa 12 yaş civarı yani ergenlik dönemi büyüme gelişimin en hızlı olduğu zamanda müdahale ederek ortopedik apareyler kullanarak alt çenenin büyümesini öne doğru arttırabiliriz.
Eğer durum iskeletsel ise Bu planı durumun şiddetine göre değişir.
Bazen üst çeneden diş çekimi yaparak durumu tedavi etmemiz gerekir.
Bazen alt çeneyi öne doğru aktive ederek.
Bazen üst dişleri geriye iterek bazen alt dişleri öne iterek bazen her ikisini birlikte yaparak.
Bu durumun tedavisinde şeffaf plakları yine oldukça sık kullanıyoruz. Özellikle ergenlik yaşındaki çocuklarda alt çenenin büyüme gelişimini öne doğru aktive eden bir aparat kullanma gereksinimini ortadan kaldırıyor. Şeffaf plaklar üzerine eklenmiş kanatlar vasıtasıyla alt çeneyi öne doğru alırken. Eş zamanlı olarak dişleri de düzeltebiliriz. Şeffaf plaklar. Olabiliyor olmadan önce biz ergenlik yaşında çocukların öncelik çene büyümesi olduğu için alt ve üst çeneyi birbirine bağlayan damaklı aparatlar kullanıyorduk. Ortopedik aparatlarla çene büyümesini sağlıyordu.
Bu tedavi yaklaşık minimumda 6 ay sürer. Bu tedavi bittikten sonra da diş tel veya şeffaf plaklar ile diş hareketlere geçip diş dizilimini sağlıyordu. Bugün ise şeffaf plaklarla hem çeneyi öne aktive edip hem de eşzamanlı diş dizilimini sağlayıp daha kısa sürede tedavi etmiş oluyoruz. Daha konforlu bir tedavi sağlayabiliyoruz. O yüzden ben genelde ergenlik döneminde bana gelmiş alt çenesi geride olan hastalarıma. Şeffaf plaklarla tedavi öneriyorum. Çok daha konforlu ve kısa sürede durumu çözebiliyoruz çünkü.