Günlük Diş Bakımı Nasıl Olmalı ?
Günlük diş bakımı, dişlerimizin ve diş etlerimizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakımını aksatan kişilerde diş çürükleri ve diş eti hastalıkları görülme sıklığı artar. Çürüklerin ve diş eti hastalıklarının olmaması için neler yapılması gerektiğini. Diş Fırçala yöntemi nasıl olması gerektiği. Diş fırçalama sıklığı ne olması gerektiği. Ağız ve diş bakımının önemi ve günlük bakımı hakkında değerli bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz.
Günlük Diş Bakımında Diş Fırçalamanın Önemi?
Vücudumuzda dezenfekte olması gereken en önemli yer ağzımızdır. Çünkü ağız sindirim kanalının başlangıcıdır. Ağızdaki herhangi bir problem veya hastalık sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağız içi temizliğinin temeli ise ağız ve diş bakımından oluşur.
Diş bakımı, diş fırçalama tekniklerinin doğru olarak uygulanması neticesinde gerçekleşir. Elbette bu uygulamaya, besinlerle ve diş bakımı ile de destek verilmesi gerekir.
Uygulamalarda yapılan doğru bilinen yanlışlar, birçok kez diş eti problemlerine neden olur. Aynı zamanda bu uygulamalar dişlerin de sağlıksız bir hal almasına neden olabilir. Ağız ve diş sağlığı, kişisel bakım içerisinde yer alan ve sürekli olarak kontrol edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur.
En sık görülen hastalıklar; diş eti çekilmeleri, diş çürümeleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Ağızda veya dişlerde herhangi bir yapısal bozukluk veya hastalığın oluşması; ağız ve dişlerin görevlerini yerine getirememelerine sebep olur. Hem sağlık, hem görsellik, hem de sesi ve konuşmayı etkileyen dişler, ağız sağlığı konusunun ne kadar olduğunu göstermektedir.
Diş Fırçalama Yöntemi Nasıl Olmalıdır?
Diş fırçalamada kullanılan birçok yöntem vardır. En ideal fırçalama yöntemi için hekiminizin tavsiyeleri önemlidir. Hekiminiz size diş eti sağlığınıza ve diş yapısına göre ideal bir fırçalama tekniği önerecektir
Standart bir fırçala yöntemi birçok kişi için önerilir. Fırçalama sırasında fırçanın kılları diş ve diş eti birleşimine 45 derece açıyla durmalıdır. ve hafif dairesel titreşim yaparak diş etinden diş yüzeyine doğru çekme hareketi ile fırçalanmalıdır.
Bu yöntemde fırça üzerine konulan macun dişler üzerine yayıldıktan sonra sistematik olarak fırçalanması tavsiye edilmektedir. Sağ elini kullanan bir kişi için. İlk önce alt çene sol taraftaki dişlerin dış yüzeyinden başlanması. Ardından alt dişlerin iç yüzeylerinin fırçalanması. Dişin iç yüzeyleri fırçalanırken, ön dişlerde fırça tam yerleşmiyorsa dik tutulması daha iyi bir temizlik sağlamaktadır. En son alt dişlerin üst yüzeylerinin fırçalanması önerilir. Aynı işlemler üst çene yede uygulandıktan sonra en son dilin üst yüzeyi arkadan öne fırçalanarak diş fırçalama bitirilir.
Diş Fırçalama Sıklığı Ne Olmalı?
En çok bilinen yanlışlardan birisi dişlerin günde 2 kez fırçalanacağıdır. Teorik olarak günde 1 kez fırçalamak bile yemek artıklarını uzaklaştırmada yeterlidir. Lakin pratik uygulamada günde 2 kez fırçalama bile yeterli gelmez. hastalardan tarafından en sık duyduğumuz sözlerden biriside; “hocam ben fırçalasam bile diş taşı birikiyor” sözüdür.
Aslında bu olay fırçalama sırasında diş yüzeyinde yemek artığı kalmasından kaynaklanır. Çünkü hemen yemek sonrasında dişler fırçalanmadığında yemek artıklarını çıkarmak daha zorlaşır. Diş yüzeyinde kalan bu yemek artıkları da diş taşına dönüşecektir.
Bu yüzden;
İdeal bir ağız bakımı için günde 4 kez fırçalamak gerekmektedir. Fırçalama teknikleri ile daha detaylı bilgi için lütfen fırçalama metotları yazımızı okuyun. Özellikle en sık bilinen yanlışlardan birisi dişlerin yemek öncesinde fırçalanmasıdır. Dişlerimizi fırçalamadaki amaç diş ve yüzeyinde birikintilerin kalmamasıdır. Bu yüzden fırçalamalarımız yemeklerden sonra ve yatmadan önce olmalıdır. Diş eti hastalıklarına ve diş çürükleri fırçalamanın eksik olduğu durumlarda daha sık görülmektedir.
Lakin günde 4 kez fırçalamak bile sizin ideal bir ağız bakımı yaptığınız anlamına gelmez. Çünkü fırçalama ağız bakımının sadece %50’sini oluşturur. Kalan %50 si için mutlaka yardımcı fırçalama araçlarını kullanmak zorundayız. Yardımcı fırçalama veya bakım araçları hakkında bilgi almak için mutlaka yazımızı okuyun.