Hamilelikte diş sağlığını korumak için 10 öneri: Hamile kalmadan önce diş hekiminizi ziyaret edin. Böylece hamilelik öncesi dişleriniz profesyonelce temizlenebilir, diş eti dokusu dikkatle incelenebilir ve herhangi bir ağız sağlığı problemi hamileliğinizden önce tedavi edilebilir.
Hamilelikte diş sağlığı hepimizin tedirginliğidir. Bu süreçte ağız ve diş bakımına normalden daha fazla özen göstermek gerekir. Hamilelikte aşermeler, kadınları şekerli veya asitli yiyecekler yemeye daha yatkın hale getirdikleri ağız ve diş sağlığı üzerinde için olumsuz bir rol oynayabilecekleri için tükettiğimiz gıdaların mümkün mertebe diş sağlığına zararlı gıdalardan olmamasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, mide asitleri diş minesini yumuşatabildiğinden sabah bulantıları da dişlere zarar verebilir.
Yapılan araştırmalar, kadınların yaklaşık yüzde 50’sinin hamilelikte diş sağlığı konusunda diş etlerinin kanamasına sebep veren hafif bir diş eti iltihabı geçirdiklerini göstermiştir. Yapılan araştırmalar, kadınların yaklaşık yüzde 50’sinin hamilelik sırasında diş etlerinin kanamasına sebep veren hafif bir diş eti iltihabı geçirdiklerini göstermiştir.
Hamileler, bazı sebeplerden dolayı diş kavitelerine daha yatkın olabilirler. Olması gerekenden daha fazla karbonhidrat tüketiyor olmanız diş çürümelerine sebebiyet verebilir. Sabah bulantısı, ağzınızın maruz kaldığı asit miktarını artırabilir, bu da dişinizin dış kaplamasında (emaye) yiyebilir.
Hamilelikte ağız ve diş sağlığı kontrolsüz bırakıldığında, bakteriler ağızda birikebilir ve kan dolaşımına girerek periodontal hastalığa yol açabilecek enfeksiyonlara neden olabilir. Bu, dişleri diş etlerine bağlayan lifleri ve dişleri ağızda tutan kemikleri yok eden ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Bu durum geri dönüşü olmayan kemik ve diş kaybına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bebeği de etkileyebileceğini öne süren araştırmalar vardır.
Hamile kalmadan önce diş hekiminizi ziyaret edin. Bu şekilde dişleriniz profesyonelce temizlenebilir, diş eti dokusu dikkatle incelenebilir ve herhangi bir ağız ve diş sağlığı problemi hamileliğinizden önce tedavi edilebilir.
Aşağıdaki listemiz size gebelikte ağız ve diş sağlığınızı korumanız için bilmeniz gerekenler konusunda yol gösterici olacaktır. Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak İçin 10 Önerimizdeki maddelere dikkat edin.
Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak İçin 10 Öneri:
1 - Diş Fırçanızı Değiştirin
Gebelik hormonları diş etlerinin şişmesine neden olabileceğinden, hamilelikte diş eti ağrısına engel olmak için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Hassas dişler için özel bir diş macunu kullanılması da diş etlerinizde oluşabilecek herhangi bir rahatsızlığın ve hassasiyetin giderilmesine yardımcı olacaktır. Marka konusunda diş hekiminizden tavsiye alabilirsiniz. Düzenli aralıklarla diş fırçanızı değiştirin
2 - Vitamin Takviyesi Alın
Dişlerinizi sağlıklı ve güçlü tutmaya yardımcı olmak için doktorunuza danışarak, C vitamini ve kalsiyum takviyesi gibi ek vitamin takviyesi alabilirsiniz. Ayrıca tükettiğiniz besinleri de özenle seçin, çünkü hamilelikte tüketilen gıdalar hem siz hem de bebeğiniz için kemik büyümesi ve gelişimi için gerçekten önemlidir.
3 - Aşermelerinize Dikkat Edin
Hamilelikte iştahınızı kontrol altına almaya çalışın. Diş sağlığı için en iyisi, taze yeşillik ve süt ürünleri ile dolu sağlıklı ve dengeli bir diyetin sürdürülmesidir. Hamilelikte diş ağrısı yaşamamak için, özellikle şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışın, bu tip yiyecekler diş çürüklerine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sağlıklı, dengeli bir diyet uygulayın. Bebeğinizin ilk dişleri hamilelik sırasında oluşmaya başlar. Süt ürünleri, peynir ve yoğurt içeren beslenme rutinleri bebeğiniz ve sizin için gereken temel mineraller konusunda iyi kaynaktırlar ve bebeğinizin gelişen dişleri, diş etleri ve kemikler için çok faydalıdırlar.
4 - Bol Su Tüketin
Günlük hayatımızda olduğu gibi hamilelikte de bol su tüketimi çok önemlidir. Hamilelikte hormonal değişimler tükürük salgılarının azalmasına yol açabilir, bu da ağız kuruluğuna neden olacaktır. Bol su tüketerek ve ağzınızı nemli tutmak için şekersiz sakız çiğneyerek bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
5 - Rutin Diş Kontrollerinizi Atlamayın
Hamilelik nedeniyle diş muayenesi randevularınızı atlamayın. Bu süreçte her zamankinden daha fazla, düzenli periodontal (diş eti)muayeneleri çok önemlidir, çünkü gebelik diş eti ağrısı ile iltihabı ve kanaması kolaylaşan hassas diş etlerine ortam sağlayan hormonal değişikliklere neden olur.
Hamilelik sırasında diş etlerinizi düzenli inceleyin ve değişikliklere özellikle dikkat edin. Hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda hassasiyet, kanama veya diş eti şişmesi oluşursa, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminiz veya periodontistinizle konuşun.
6 - Peroksit İçeren Diş Beyazlatma Ürünlerinden Kaçının
Oksidasyon süreci, gelişmekte olan bebeğe zararlı olabileceğinden, peroksit içeren diş beyazlatma ürünlerini kullanmayı hamilelik sonrasına erteleyin.
7 - Gereksiz İlaç Kullanmayın
Hekiminiz tavsiye etmediği sürece, hamileyken herhangi bir ilaç almaktan kaçının. Pek çok antibiyotik ve reçetesiz ağrı kesici, dişlerin renk değiştirmesi de dahil olmak üzere bebeğin gelişimini etkileyebilir.
8 - Diş Tedavilerini Ertelemeyin
Hamilelikte diş ağrınız varsa, mutlaka diş hekiminizi ziyaret edin ve diş hekiminize hamile olduğunuzu mutlaka belirtin. Hamilelik sırasında rutin diş hekimi kontrolleri ve herhangi bir acil prosedür her zaman yapılabilir. Bununla birlikte, isteğe bağlı dental prosedürler, doğumdan sonraya ertelenmelidir. Bu durum dolgu tedavisi için de geçerlidir. Diş hekiminize, var olan dolgularınızın yenilenmesinin veya yeni dolgu yapılması işleminin doğum sonrasına kadar ertelenip ertelenemeyeceğini danışın. Diş randevunuzdan önce, sizin için özel bir durum olup olmadığını sormak için mutlaka doğum uzmanınızla görüşün.
Acil bir işlem yapılması gerekiyorsa diş hekiminize, doğum uzmanınızın önerdiği ilaçları ve doğum öncesi vitaminleri de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçların adlarını, dozajlarını ve doktorunuzun size belirttiği özel tıbbi tavsiyeleri açıklayın. Diş hekiminizin bu bilgilere dayanarak diş tedavisi planınızı değiştirmeniz gerekebilir.
9 - Sabah Bulantıları Sonrası Dişlerinizi Fırçalamayın
Sabah bulantıları yaşıyorsanız, mide asitleri diş minesinin yumuşamasına sebep vereceğinden, bu sürecin akabinde dişlerinizi fırçalamaktan kaçının. Ağzınızı temiz su ile çalkayın ve dişlerinizi fırçalamadan önce en az yarım saat bekleyin.
10 - Kullandığınız Gargara İçeriğine Dikkat Edin
Alkol içeren gargaralardan kaçının. Bunun yerine kaynatılıp soğutulmuş suyun içerisine bir miktar deniz tuzu atarak, bu karışımla gargara yapın.