Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği, daimi dişlenme tamamlanıncaya kadar çocuklarda süt ve genç daimi dişlerin hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Pedodontide temel hedef, diş sorunlarının meydana gelmesini önlemek ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu doğrultuda uygulanan işlemlere “koruyucu diş hekimliği uygulamaları” adı verilir.
Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliğinde Koruyucu Uygulamalar
Dişin çürümemesi için gerçekleştirilen koruyucu uygulamalar arasında, çocuğun ve ailesinin ağız, diş sağlığına ve beslenme alışkanlıkları konusunda bilinçlendirilmesine büyük önem verilmektedir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları içinde yüzeysel flor ve fissür (yarık, çatlak) örtücü işlemler de bulunmaktadır.
Bunun yanında dişlerdeki kapanış bozukluğu ve yer darlığı gibi durumlarda önleyici veya tedavi edici ortodontik uygulamalar bulunmaktadır.
Koruyucu Flor Uygulamaları
Flor, dişlerin çürümesini engelleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Dişler ilk sürdükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından, yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkın olur. Flor, diş minesini kuvvetlendirerek dişi asit ataklarına karşı korur ve dolayısıyla diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Profesyonel yüzeysel flor uygulaması, sadece diş hekimleri tarafından uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir. Yüzeysel flor, 6 ayda bir diş hekimi tarafından uygulanmalıdır.
Çocuklarda florlu vernik uygulaması
Çocuklarda jel flor uygulaması
Fissür Örtücü Uygulamalar
Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye meyilli fissürleri (olukları) kapatıp, bakterilerin bu bölgeye ulaşmasını engelleyen ve bu neticede çürüğü önleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulamalar 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Diş Çürüğü
Özellikle erken çocukluk döneminde ve uyku sırasında, biberon içine ballı, şekerli veya bisküvili süt gibi gıdaların konulup çocuğa verilmesi, emziğin şekerli gıdalara batırılması sonucu küçük yaştaki çocuklarda görülen yaygın çürüklere “biberon çürüğü” adı verilir.
Diş Travmaları
Çocukluk döneminde en fazla rastlanan önemli sorunlardan biri olan travmatik yaralanmalar hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak tedavi edilir.
Yer Tutucular
Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak için “Yer Tutucu” denilen apareylere ihtiyaç duyulur. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla daimi dişin ya gömük kalmasını ya da farklı yerden çıkmasını, dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını engellemeye yarayan apareylerdir.
Sıkça Sorulan Sorular
Pedodonti nedir?
Pedodonti, bebekler, çocuklar ve ergenlerin diş sağlığını koruma, tedavi etme ve ağız sağlığı alışkanlıklarını geliştirme ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
Süt dişleri neden önemlidir?
Süt dişleri, çocukların çiğneme, konuşma ve çene gelişimi için gereklidir. Ayrıca, kalıcı dişlerin doğru şekilde çıkmasına rehberlik ederler.
Diş ipi kullanımı ne zaman başlamalıdır?
Çocuklar, dişleri birbirine temas etmeye başladığında (genellikle 2-3 yaş civarı) diş ipi kullanmaya başlamalıdır. Ebeveynler, diş ipi kullanımını öğreterek yardımcı olabilirler.
Çocuklarda diş çürükleri nasıl önlenir?
Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dengeli beslenme ve düzenli diş hekimi kontrolleri diş çürüklerini önlemede etkilidir. Şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Çocuğum diş hekimi korkusunu nasıl yenebilir?
Çocuğunuzu diş hekimi ziyaretine hazırlamak için olumlu bir dil kullanın ve diş hekiminin dostça bir ortam sunduğunu vurgulayın. Çocuk diş hekimleri, çocukların rahatlaması ve korkularını yenmesi için özel teknikler kullanırlar.
Çocuklar ilk diş hekimi ziyaretine ne zaman gitmelidir?
Çocuklar, süt dişleri çıktıktan sonra flor uygulamaları için 4 yaşında pedodonti doktoruna ve ortodontik sorunların tespiti için 6 yaşında ortodontiste gitmelidir. Bu erken ziyaret, ağız sağlığı hakkında bilgi edinme ve olası sorunları erken tespit etme açısından önemlidir.
Çocuğumun dişlerini ne sıklıkla fırçalamalıyım?
Çocuklar, ilk dişleri çıktığından itibaren günde iki kez, yaşlarına uygun diş macunu kullanarak dişlerini fırçalamalıdır. Ebeveynler, özellikle küçük çocukların diş fırçalama işlemini denetlemelidir.
Çocuklar için florürün önemi nedir?
Florür, diş minesini güçlendirir ve çürük oluşumunu önler. Çocukların yaşına uygun miktarda florür içeren diş macunu kullanmaları önemlidir. Ayrıca, diş hekimi gerekli görürse florür tedavisi önerebilir.
Diş hekiminin çocuklarda kullandığı özel tedaviler nelerdir?
Çocuk diş hekimleri, diş çürüklerinin önlenmesi için fissür örtücü, florür tedavisi ve koruyucu dolgular gibi özel tedaviler uygulayabilir. Ayrıca, diş teli ve diğer ortodontik tedaviler de uygulanabilir.
Süt dişleri erken düştüğünde ne yapılmalıdır?
Süt dişleri erken düştüğünde, diş hekiminize başvurmalısınız. Diş hekimi, boşluğu korumak ve kalıcı dişlerin düzgün çıkmasını sağlamak için yer tutucu gibi önlemler alabilir.