Pre Protetik Tedaviler, protezlerin uygulamalarından önce ağız içinde yapılan tüm işlemleri kapsar. Kaplama ve kronlar için dişlerin hazırlanması, diş etlerinin ideal konuma getirilmesi, implant uygulamaları öncesinde kemikte gerekli rejenerasyon veya şekillendirme işlemleri, hareketli protez öncesinde alveol kretlerinin düzleştirilmesi gibi bir dizi işlemi içerir.
Bu işlemlerdeki temel amaç yapılan protezlere fonksiyon ve estetik kazandırmaktır. Bu tedaviler ile yapılan protezlerin daha uyumlu, sağlıklı, daha doğal ve daha uzun ömürlü olmasını sağlanır. Bu yüzden pre-protetik tedaviler önemlidir ve Pre-Protetik tedavi çeşitlerinin neler olduğuna değinmek önemlidir.
Pre Protetik Tedavilerin Önemi
Protezler, eksik dişleri yerine koymak için kullanılan yapay dişlerdir. Protezlerin doğal görünmesi, işlevsel olması ve uzun ömürlü olması için dişler ve diş etleri sağlıklı bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu nedenle, protezlerin uygulanmasından önce pre protetik tedaviler yapılmalıdır.
Pre-protetik tedaviler, ağız ve diş sağlığına olumlu etkileri olan tedavilerdir. Ayrıca protez uygulamasından sonra oluşabilecek sorunları da önlemektedirler. Böylece bu tedaviler sayesinde, protezlerin kullanımı daha rahat, daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olur.
Pre-Protetik Tedavi Çeşitleri
Bu tedavi, diş eti hastalıklarını tedavi etmek için yapılır. Diş eti hastalıkları, diş etlerinin iltihaplanması ve çekilmesi gibi problemlere neden olabilir. Bu durumda, dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı bir şekilde hazırlanması için periodontal tedavi yapılmalıdır.
Aynı zamanda estetik amaçlı diş etlerinde yapılan düzenlemeleri içeren pre protetik tedaviler çoğunlukla fonksiyonel amaçla yapılmaktadır. Estetik amaçla yapılan pre protetik tedaviler aynı zamanda “Pembe Estetik” olarak geçer. Alveol kemilerinde implant veya hareketli protezler için yapılan işlemler ise pre protetik cerrahi olarak geçer.
Dişlerdeki çürükler, dişin içindeki sinire zarar vererek iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durumda, kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Kanal tedavisi, dişin içindeki siniri temizleyerek iltihaplanmayı tedavi eder.
Dişlerdeki çürükler, diş dolgusu yaparak tedavi edilebilir. Diş dolgusu, dişin kaybedilen kısmını yerine koymak için kullanılır. Protezler uygulanmadan önce diş dolgusu yapılması gereken durumlar olabilir.
Bazı durumlarda, dişlerin çekilmesi gerekebilir. Bu durumda, dişin yerine protez uygulanması düşünülebilir. Ancak, diş çekimi öncesi ve sonrası yapılacak diğer tedaviler de önemlidir.
Protezlerin uygulanması öncesi, bazı durumlarda ortodontik tedavi yapılması gerekebilir. Böylece, dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlayarak protez yapımında kolaylık sağlar.
Sıkça Sorulan Sorular
Preprotetik tedavi nedir?
Preprotetik tedavi, protez uygulamasına geçilmeden önce ağızda yapılan düzeltme ve hazırlık işlemlerini kapsayan bir tedavi sürecidir. Amacı, protezin daha sağlam, rahat ve işlevsel olmasını sağlamaktır.
Preprotetik tedavi süreci nasıl işler?
Öncelikle hastanın ağız ve diş sağlığı değerlendirilir. Gerekli ise cerrahi müdahaleler yapılır, dişler düzeltilir veya çene kemiği şekillendirilir. Sonrasında protezin uygun yerleştirilmesi için hazırlıklar yapılır.
Hangi durumlarda preprotetik tedavi gereklidir?
Preprotetik tedavi, ağızda protezin uygun şekilde yerleşebilmesi için çene kemiklerinin düzeltilmesi, yumuşak dokuların hazırlanması veya diş etlerinin sağlıklı hale getirilmesi gerektiği durumlarda gereklidir.
Hangi tür preprotetik tedavi yöntemleri vardır?
Preprotetik tedavi yöntemleri arasında çene cerrahisi, implant uygulamaları, köprüler veya protezlerin alt yapısının hazırlanması gibi işlemler bulunabilir.