20 Yaş Dişleri Çapraşıklığa Neden Olur mu?

20 Yaş Dişleri Çapraşıklığa Neden Olur mu?

20 Yaş Dişleri Çapraşıklığa Neden Olur mu? ortodonti uzmanı özlem aylıkcı

20 Yaş Dişleri Çapraşıklığa Neden Olur mu?

20 Yaş Dişleri Çapraşıklığa Neden Olur mu? Çoğumuzun diş teli taktığı dönem ergenlik yaşlarına denk gelir. 12 yaş civarında son süt dişimiz de düştüğünde ortodontistimiz diş teli veya şeffaf plak  takma zamanı geldiğini söyler. Ortodontik tedavi için şeffaf plaklar veya diş telleri takılır 18- 24 ay süren serüven sonunda tedavi biter, teller çıkar veee “sonsuza dek mutlu yaşarız” diye düşünürken 20 yaş dişleri mutlu hayatımıza kabus gibi çöker. Çünkü tüm serüveni en başa saracaktır L Gerçekten öyle mi? 20 yaş dişleri tel tedavisinden sonra düzelen dişlerin tekrar bozulmasına neden olur mu?

Dr ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani invisalign uzmani gomulu disler gomulu 20 yas disi
Dr. Ozlem Aylikci Drozlemorto Gulus Tasarim Uzmani dr. Bahadir Ugur Aylikci Smile design gulus tasarimi

Tam 20 yaş dişlerinin sürmeye başladığı dönemde tel tedavisi görmüş ya da görmemiş herkeste alt keser dişlerde çarpıklaşma eğilimi görülür. Ancak ortodontik tedavi ne kadar etken yaşta yapılırsa o kadar kalıcı olur. Şeffaf plak veya diş teli tedavisi sonrası sabit koruyucu tel yoksa dişler çarpıklaşabilir. Ya da tedavi görmemiş birinin dişlerindeki çarpıklık miktarı artabilir. Bu nedenle 20 yaş dişlerinin kötü bir ünü vardır.

Peki 20 yaş dişleri gerçekten bu durumdan sorumlu mu yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bu konuda çok sayıda araştırma yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Araştırmaların sonuçlarına göre 20 yaş dişlerinin sürerken ön dişlere uyguladığı kuvvet dişlerin çarpıklaşması için yeterli büyüklükte değil. Yani 20 yaş dişleri tek başına ön dişlerimizde çarpıklık oluşmasına neden olamaz. Başka araştırmalarda da ön dişlerdeki kuvveti ölçen sensörler konulmuş, 20 yaş dişleri varken de yokken de ön dişlerdeki kuvvetin benzer olduğunu bulmuşlardır.

Bunun dışında tel tedavisi görmüş çocukların tedavi sonrası dişlerindeki bozulmaları incelemişler ve 20 yaş dişi olanlar, olup çekilenler ve hiç olmayanlar arasında fark olmadığını görmüşler.  Yani 20 yaş dişlerinin tel tedavisi sonrası bozulmaya neden olduğuna dair kanıt yoktur.

Yine de alt ön  dişler özellikle 18-19 yaşları arasında çarpıklşma eğilimi göstermeye devam ediyor. Sorumlu 20 yaş dişleri değilse nedir? Biz ortodontistler bu çarpıklaşmada birden çok faktörün etkili olduğuna inanırız.

Birincisi yaşla birlikte dişlerin çiğneme yüzeylerinde oluşan aşınmalardır. Bu aşınma nedeniyle kapanış derinleşir. Üst ön dişlerin alt ön dişleri örtme miktarı artar. Bu nedenle üst ön dişlerin arka yüzleri alt dişleri dile doğru iter.

İkinci sebep bizim rezidüel büyüme olarak isimlendirdiğimiz 20 yaşının başlarına kadar alt çene büyümesinin devam edebilmesi durumudur. Alt çenede bu şekilde hafif bir büyüme görülürse yine üst ön dişler alt ön dişleri dile doğru iter. Bu da önceden düzgün olan dişlerde çarpıklaşmaya neden olur.

Bu kuvvetlere eklenen çiğneme kuvvetleri ve yer çekimi kuvvetlerinden de bahsedebiliriz. Dişlerimizin kapanış düzlemi aşağı doğu eğimlidir. Bu nedenle çiğneme sırasında uyguladığımız kuvvetin öne doğru bir bileşeni olacaktır. Her çiğnemede dişler öne doğru itilecektir. Yer çekiminin de yine aynı yönlü bir bileşeni olacaktır. Tüm bu etkenler birleştiğinde zamanla alt ön dişlerde çarpıklaşma görülmesi normaldir.

Peki dişlerin düzgün kalmasını sağlamak için ne yapılmalı? Daha önceki yazımda 20 yaş dişlerinin çekimi için çok sayıda nedenden bahsetmiştim (tüm 20 yaş dişleri çekilmeli mi?) Ama dişlerin düzgün kalmasını sağlamak bu nedenlerden biri değildir. Araştırmalar sabit pekiştirme tellerinin dişlerin düzgün kalmasını sağlamak için en etkili yöntem olduğunu söylüyor.  Yani pekiştirme tellerimiz kalabildiği kadar uzun kalmalı. Vücudumuzda yaşlandıkça sarkma veya kırışıklık görülmeyen bir bölge söyleyebilir misiniz? Tüm vücudumuz gibi dişlerimiz de yaşlanıyor. Korunma yöntemi ise vücudun diğer bölgelerine göre çok daha basit: İp gibi incecik bir tel…

Uzman dr. ozlem aylikci Drozlemorto Seffaf Plaklar Pekistirme Tedavisi Lingual Retainer
seffaf plak icin Gec Mi Kaldim Dr ozlem aylikci ortodonti uzmani seffaf plak uzmani invisalign uzmani invisalign provider invisalign teen provider

Sosyal Medya Hesaplarımızdan Bizi Takip Edin

Yazımızı Puanlayın!
[Toplam: 1851 Ortalama: 5]

Yazıyı Paylaşın

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
WhatsApp
Reddit
VK
OK
Print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzm. Dr.
Özlem Aylıkcı

DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

Bizi Takip Edin

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.