Lingual Braketler – Güzel Gülümsemelerin Arkasındaki Sır

Lingual Braketler – Güzel Gülümsemelerin Arkasındaki Sır

Lingual Ortodonti, Saklı Tel, lingual Braketler en iyi ortodonti klinigi dr. özlem aylıkcı saklı tel uzmanı nişantaşı diş kliniği Lingual Braketler

Günümüzde Sıkça Duymaya Başladığımız “Görünmez Braketler” Lingual Braketler Nedir? Biraz Anlatır Mısınız?

Saklı tel lingual ortodonti ortodonti lingual tel görünmeyn tel uzmanı dr. özlem aylıkcı istanbul ortodoni kliniği
lingualortodonti.jpeg

Günümüzde hastaların çoğu ortodontik tedavileri sırasındaki görünüşlerini önemsiyorlar. Şeffaf plaklar 1998 yılında ilk kez uygulanmaya başladıktan sonra ortodontik tedavi gören hasta sayısının artması da bunun kanıtıdır. Tahmin edilebileceği gibi bu artışın nedeni görünen braketler olmadan dişlerin düzelebiliyor olmasıdır.

Maalesef bütün hastaların ortodontik problemleri estetik sorunlar nedeniyle metal braketlerle düzeltilemeyebiliyor. Bir başka estetik alternatif olan diş renginde ya da şeffaf braketlerde onlarca yıldır kullanılıyor. Ama yakından bakıldığında hala brakete benziyorlar.

“Lingual” kelimesi dil anlamına gelir. Görünmeyen braketler olarak da bilinen lingual braketler, dişlerin dile bakan arka tarafına yapıştırılır. Pratik olarak dışarıdan, uzaktan ya da yakından bakıldığında görünmezler. Bu sayede karşıdan bakan birinin braketleriniz olduğunu anlaması neredeyse imkansızdır. 

Düşünsenize dişleriniz herkesin gözü önünde her gün biraz daha düzeliyor ama arkasındaki mekanizmayı kimse görmüyor.

3D görüntüleme ve CAD/CAM teknolojileri sayesinde üçüncü estetik alternatif olan “lingual braketler” in uygulaması daha kolaylaşmıştır. Günümüzde porselen kaplama ve laminelerde sıklıkla kullanılan CAD/CAM teknolojisi modern lingual ortodontinin de anahtarı olacağa benziyor.

Lingual Braketlerin Avantaj Ya Da Dezavantajları Nelerdir?

Lingual braketlerin en büyük avantajı görünmez olmalarıdır. Görünmez olmak dışında avantajları da vardır tabi ki. Rotasyonların düzeltilmesi, diş boylarının değiştirilmesi, çekim boşluklarının kapatılması gibi komplike diş hareketlerini gerçekleştirmede şeffaf plaklara göre daha başarılıdır. Ayrıca ağız hijyeninin çok iyi olmadığı durumlarda ortodontik tedaviler sırasında dişlerde oluşabilen lekeler ve beyaz lezyonlar da braketler gibi dişlerin görünmeyen yüzünde olacaktır.

Dişlerin iç kısmına braket yapıştırılmasının bazı zorlukları da olacağını tahmin edebilirsiniz. Dilin braketlere alışması iki hafta kadar alır. Başlangıçta biraz kaba hissedilen braket ve teller kısa bir süre için konuşmayı etkileyebilir. Ancak iki hafta içinde konuşmanız düzelecektir. Lingual braketlerin temizliği biraz daha zor olabilir. Lingual braket kullanan hastalarıma fırçalamaya ekstra özen göstermelerini öneriyorum. Temizlemekte zorlanan hastalarıma ağız duşunu da tavsiye ediyorum.

Periodontal problemli olan hastalarda lingual breketler durumu daha kötüleştirebilir. Diş boyları kısa olan hastalar için uygun bir tedavi seçeneği olmayabilir. İlk muayenede ortodonti uzmanınız lingual tedavinin size uygun olup olmadığını belirleyecektir.

Lingual braketlerin asıl zorluğu ortodontistiniz ve ekibi açısından olur. Dişlerin iç kısmından uygulanan kuvvetler dışarıdan uygulanan kuvvetlerin tam tersi mekaniklerle çalışır. Dişler arasındaki mesafe iç kısımda daha kısadır ve bu nedenle daha ince ve daha küçük teller kullanmak gerekir.

Bu da tedavi süresinin biraz daha uzun olmasına neden olabilir. Dişlerin iç tarafında ve tersten çalışmak seansların da bir miktar daha uzamasına neden olabilir. Dişlerin iç kısmına özel olarak üretilen braketlerin maliyeti klasik braketlere göre daha fazladır. Çalışma zorluğu, tedavi süresinin uzaması ve braket maliyetlerinin fazla olması sebepleri ile lingual tedaviler klasik metal braketlere göre daha pahalıdır.

Lingual tedavi yöntemini uygulamaya başlamadan önce birçok kursa gittim ve kliniklerde gözlem yaptım. Lingual tedavi gören birçok hasta ile iletişim kurma imkanı buldum. Kendi kız kardeşime de uygulama yaparak süreci daha yakından takip etme olanağına da sahip oldum. Neredeyse her hastadan aynı şeyi duydum “iki hafta içinde lingual braketlerle yemeye ve konuşmaya alıştım”. Ondan sonrası çok kolay oluyor. Lingual tedavisinin ilk iki haftasında kendisi ile dalga geçen iş arkadaşlarının iki haftadan sonra tedavi hakkında sorular sormaya başladığı hastalarım var.

Çok değil bir ay sonra dalga geçen bu arkadaşlar, kendileri lingual tedavi için randevu alıyorlar. Konuşma fırsatı bulduğum lingul hastaları arasında tedaviye başladığına pişman olan birine rastlamadım. Bir süre sonra hasta braketleri olduğunu unutuyor, bunu ona hatırlatan kimse de olmuyor. Dolayısıyla lingual tedavide tedavi süresi hiç önemli olmuyor. Teli olan hastalar bilir. Her seans bize gelen “tellerim ne zaman çıkacak?” sorusu genelde braket görünümünden rahatsız olan hastalardan gelir.

Kimler Lingual Tedaviyi Tercih Etmelidir?

Lingual Ortodonti, Saklı Tel, lingual Braketler en iyi ortodonti klinigi dr. özlem aylıkcı saklı tel uzmanı nişantaşı diş kliniği

Eğer klasik metal ya da estetik braketleri takmanızdan olumsuz etkilenebilecek bir işiniz varsa ya da sadece ortodontik tedavi görüyor olduğunuz kimse tarafından bilinmesin istiyorsanız lingual braketler tam size göre olabilir. Tamamen görünmeyen bir ortodontik tedavi istiyorsanız en iyi tercih lingual braketler olacaktır.

Sosyal Medya Hesaplarımızdan Bizi Takip Edin

Yazımızı Puanlayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Yazıyı Paylaşın

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email
Telegram
WhatsApp
Reddit
VK
OK
Print

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzm. Dr.
Özlem Aylıkcı

DDS / PhD Ortodonti Uzmanı

Bizi Takip Edin

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz.