Aligner Şeffaf Plak Tedavisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 6 Şey. Gülüşümüz güzel aksesuarımız. Eğlendiğimizde, mutlu olduğumuzda, heyecanlandığımızda güleriz. Ama düzgün olmayan dişlerle gülümsemek pek de estetik olmaz buda kendimize güvenimizi zedeler. Bu yazımızda sizler için şeffaf plak tedavisine başlamadan önce bilmeniz gereken 6 şeyi sıraladık.
Çapraşık ya da aralarında boşluklar olan, kısacası estetik olmayan bir diş yapısını düzeltmek söz konusu olduğunda profesyonel görüşüm şu ki şeffaf plaklar artık en iyi seçeneklerden biri.
Aligner Şeffaf Plak Tedavisine Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 6 Şey.
1 – Şeffaf Plak Tedavileri Ne Kadar Sürer? (Sabır Anahtardır)
Şeffaf plak tedavisi ile gözle görünür sonuçlar elde edilmesi kişiden kişiye değişen sürelerde gerçekleşir. Çoğu aligner tedavisi 8-12 ay kadar sürer. Çok basit vakalarda 3 – 4 ayda sonuç alabiliyorken, ileri derecede karmaşık vakalarda en az 18 ay gereklidir.
2 – Günde 22 Saat Takma Zorunluluğu
Aligner tedavilerinin en önemli koşulu günde 22 saat takma zorunluluğu takmanız gerektiği gerçeğidir. Tavsiye edilen sürelerde takmamanız diş hareketinizi yavaşlatıp, tedavi sürecinizi uzatacaktır.
3 – İlk Birkaç Gün Hafif Rahatsızlık Hissedebilirsiniz
Geleneksel braket ve tel tedavileri ile karşılaştırdığımızda alignerlar çok daha az ağrı ve baskı hissi uyandırırlar. Plaklarınızı ilk taktığınızda hafif rahatsızlık hissetmeniz çok normaldir. Dişlerinizin mükemmel konumlarına ulaşması için hareket etmesi gerekiyor ne de olsa.
4 – Konuşmam Etkilenir Mi?
Konuşmam etkilenir mi? Tedaviye başlamadan önce bilmeniz gereken şeylerden biri de ilk taktığınızda konuşmanızın çok az da olsa etkilenme ihtimali olduğudur. Bu etki genelde ilk birkaç plaktan sonra geçer. Diliniz yeni konumuna alışıp normal konuşma hareketlerine bir iki hafta içinde dönecektir. Ancak tedaviye yeni başladınız ve önemli bir konuşmanız varsa hiç dert etmeyin. Konuşma süresince plakları çıkarıp, konuşma sonrasında tedaviye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Aligner tedavisinde konuşmanın hızla adapte olması için öneriler:
- Yüksek sesle okumalar yapın .Özellikle en zorlandığınız harflere odaklanın.
- Plakların hızla dişe adapte olması için çiğneme çubuklarınızı kullanın. Çubukları alt ve üst dişleriniz arasında tutun ve plakları dişlere doğru oturtucu yönde kuvvet uygulayın.
- Konuşma sırasında o an söylediğiniz tek bir cümleye odaklanın.
- Dil egzersizleri yapın. Diliniz plaklarınıza alışana kadar sağa sola ve yukarı aşağı hareketlerle egzersiz yapın.
Doğru ağız hijyeninin önemi:
Şeffaf plak tedaviniz devam ederken her yemekten sonra, plaklarınızı takmadan önce dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak önemlidir. Diş fırçalayamayacak bir konumdaysanız plakları takmadan en azından ağzınız çalkalamalısınız.
5 – Aktif Plak Kullanımı Bittiğinde Tedavi Biter Mi?
Aktif plak kullanımı bittiğinde tedavi biter mi? Bütün ortodontik tedavilerin aktif dönemi bittiğinde her şey bitmiş olmaz. Elde edilen sonuçların korunması için doktorunuzun önerdiği koruma yöntemi, önerdiği süreler boyunca uygulanmalıdır. Şeffaf plak tedavileri için de bu durum geçerlidir. Dişlerin arkasından yapıştırılan koruyucu teller, geceleri plak kullanımı ya da her ikisi birden uygulanabilir. Özellikle tedavi sonrası ilk 6 ay çok önemlidir.
6 – Neden Tedavi Sonrası Retansiyon Uygulanmalıdır?
Hareket ederek yeni bir konuma gelmiş dişleriniz tedavi sonrası bir boşlukta etrafındaki yeni kemik oluşumu tamamlanana kadar boşlukta yüzer. Bu nedenle bir retansiyon yöntemi ile sabitlenmezse eski haline dönme eğilimindedir. İlk 6 aydan sonra yeni kemik oluşumu belirginleşir ve tamamen dişlerin yeni konumunda sabitlenmesi 2 yıl kadar alır.
Bu nedenle retansiyon telleri minimum iki yıl kalmalıdır. Ancak ideali ömür boyu kalmasıdır.