Ortodontik Acil Durumlar
Ortodontide gerçekten acil olarak nitelendirilebilecek durumlar çok nadirdir. Ancak böyle bir durum oluştuğunda ilk olarak doktorunuza ulaşmalısınız. Kendi kendinize halledemeyeceğiniz şiddetli bir ağrı ya da aparey veya telinizle ilgili canınızı yakan bir durum olduğunda en yakın zamana bir randevu almalısınız. Doktorunuz problemi çözecektir.
Randevu tarihine kadar kendi yapacağınız bazı basit uygulamalarla birçok problemi geçici olarak çözebileceğinizi biliyor muydunuz?
Braketiniz koptuysa;
Kopan parçayı çıkarıp, güvenli bir yerde saklayın ve randevunuz gelirken yanınızda getirin. Eğer batan ya da acıtan bir yer varsa, üzerine doktorunuzun size vereceği ortodontik mumdan koyun. Mumunuz kalmadı ise şekersiz sakız ya da küçük, ıslak pamuk toplar kullanabilirsiniz. Eğer teliniz bir tarafa doğru kaydı ise ince uçlu bir pensle tutarak diğer tarafa doğru ittirebilirsiniz.
Bu tip yöntemlerle rahatsızlığınızı odan kaldırdıktan sonra hemen doktorunuzda en yakın zamana bir randevu istemelisiniz. Telinizde uzun süre düzeltilmeyen problemler tedavinizin aksamasına neden olabilir.
GENEL RAHATSIZLIK HİSSİ
Braketleriniz takıldıktan sonra ilk 3-7 gün sürebilen bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Dişlerde ağrı, baskı hissi vardır, ısırmakta ve çiğnemede zorlanabilirsiniz. Bu rahatsızlık hissi geçene kadar yumuşak gıdalarla beslenmelisiniz. Diş etlerindeki rahatsızlıklar ılık tuzlu su gargarası ile rahatlayabilir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuzu karıştırarak elde edebilirsiniz. Eğer çok şiddetli ağrınız varsa parasetamol türevi bir ağrı kesici alabilirsiniz. Aspirin, Ibuprofen türevleri, Naproxen Sodium içeren ağrı kesicilerden ise tedavi boyunca kaçınılmalıdır.
Dil, yanaklar ve dudaklar yeni konumlarına ve braket yüzeylerine alışana kadar yaralar oluşabilir. Bunlar için de yine ortodontik mum kullanmalısınız.
Hareketli apareyler, ağız dışı apareyler ve lastikler
Bazen apareylerinizi doktorunuzun önerdiği sürelerde kullanmadığınızda ağrı oluşabilir. Bu nedenle aparey kullanım sürelerine dikkat ediniz. Apareyinizde bozulma olursa hemen doktorunuza başvurunuz.
Kopan braket
Eğer kopan braketiniz tele bağlı yerinde duruyorsa rahatsız etmesini engellemek için ortodontik mum kullanabilirsiniz. Braket yerinden çıkıyorsa alıp güvenli bir yerde saklayarak randevuya gelirken yanınızda getirmelisiniz.
Çıkan Tel
Braketin içinden çıkan tel sizi rahatsız ediyorsa bir cımbız ya da pens yardımıyla yerine yerleştirmeye ve yapabiliyorsanız diş ipi le bağlamaya çalışın. Yapamıyorsanız ortodontik mum ile sabitleyin. Batan ve canınızı acıtan tel parçalarını tırnak makası ile kesmeye çalışın.
Batan Ligatür Teli
Telin ucunu bir kurşun kalemin arkasındaki silgiyi ya da bir çay kaşığının arkasını kullanarak içeri itebilirsiniz. Yapamıyorsanız ortodontik mum kullanarak üzerini kapatabilirsiniz.