Tel tedavisi öncesi 20 yaş dişlerinin çekimi bir rutin gibi algılanıyor. Gerçekten de tel tedavisi öncesi tüm 20 yaş dişleri çekilmeli mi? Bu sorunun cevabını yazımızda veriyoruz.
Tüm 20 Yaş Dişleri Çekilmeli mi?
20 yaş dişleri eksik olanlar ve fazla olanlar gibi istisnaları saymazsak hepimizde dört adet 20 yaş dişi mevcut diyebiliriz. Genelde 10-15 yaşları arasında bu dişler röntgende görünmeye başlıyor ve 17 yaş civarında sürmeye başlıyor. Sürme yaşı herkeste farklı olabiliyor. Bazılarımız sürme sırasında yaşadığı sorunlar nedeniyle 20 yaş dişlerini erken fark ediyor. Kimisi de sessizce kemiğin içinde yatıyor ve ancak rutin kontrol sırasında alınan bir röntgenle fark ediliyor.
Günümüzde çoğu kişinin 20 yaş dişleri fark edildiğinde çekiliyor. Neden? Diğer dişlerin çapraşıklaşmasına neden olduğu için mi? Bu sorunun cevabı başka bir yazının konusu olsun ama 20 yaş dişlerinin çapraşıklıkla ilgisi olsa bile daha fazla sorumlu olan başka faktörler olduğu bilgisini burada vereyim. O halde 20 yaş dişlerini neden çekiyoruz?
Birinci sebep sürmeleri için yeterli yeri olmaması. Bu durumda tamamen gömülü ya da yarı gömülü kalıyorlar. Eğer kemiğin içinde derinde ise “gömülü” olarak adlandırılıyorlar. Bu durumda bölgedeki önemli sinirlere yakın olma ihtimali cerrah tarafından değerlendirilip 20 yaş dişinin çekimin artı ve eksileri iyice tartılmalı. Dişin bir kısamı ağızda görünüyor ama tamamının sürmesi için yeterli yer yoksa “yarı gömülü” olarak isimlendiriyoruz. Yarı gömülü dişler hemen hemen her zaman çekilir çünkü çekimi daha kolay ve risksizdir.
İkinci sebep ise tedavi edilmelerinin zor olmasıdır. Yani sürmüş olan 20 yaş dişlerinizde çürük ya da dişeti problemi oluşursa tedavisi zorudur. Bu nedenle böyle bir durumda genelde çekimine karar verilir çünkü dişin yeterli yeri olsa bile bu durumda en iyi seçenek çekimdir.
20 Yaş Dişlerini Ne Zaman Çekmeyiz?
Peki ne zaman çekmiyoruz bu 20 yaş dişlerini? Cevap basit aslında bolca yerleri varsa ve sağlıklılarsa çekmiyoruz.
Gördüğünüz gibi çoğu 20 yaş dişinin akıbeti çekim oluyor ama sebep sanıldığı gibi geride kalan dişlerin çapraşıklaşmasını engellemek değil.